Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лудогорието в плен на заряда и енергията на българския фолклор и традиции

БНР Новини
Снимка: ludogorie.eu

Петдесет и два медни чана и седем каба гайди ще наелектризират въздуха над живописната местност Пчелина. Танцьори от 130 самодейни състава за обработен и изворен фолклор от цяла България ще извият кръшни хора на тучните поляни. Небивала досега възстановка на български сватбен ритуал от култовия филм „Време разделно“ ще ни пренесе назад във времето и ще възроди вековни традиции и обичаи. Всичко това ще се случи по време на третия Национален фолклорен събор „Лудогорие“, който ще се проведе на 5 и 6 юли в местността Пчелина край Разград. Организатор на този празник на духа е сдружение „Лудогорие“. То е създадено от дългогодишния танцьор Валентин Димов и негови колеги, поставили си за цел да предадат на следващите поколения заряда и енергията на българския фолклор и традиции.

Това е събор на времето, на традициите, обичаите и възстановките – каза за Радио България Валентин Димов. – На първите две издания на събора хората успяха да се докоснат до първообразите на тракийската, помашката и кукерската сватба. Сега дойде време за една емблематична сватба, сватбата от филма „Време разделно“.  Чрез тази възстановка всеки би усетил духа на онова време, вслушвайки се в гласа на гайдите и звука на чановете, усещайки аромата на печеното на чеверме агне, изобщо чрез цялата атмосфера, която ще пресъздадем.

Кадър от филма „Време разделно“На типични български черги и рогозки организаторите ще опънат пет софри, всяка дълга по 80 метра. На тях ще приседнат над 1000 души, облечени в традиционни български носии, характерни за различните етноси и краища на страната. „Сватбената трапеза ще се превърне в цветна палитра от носии“, обяснява разпалено Валентин Димов. Небивалият шанс да се врече във вечна вярност по този стар ритуал ще има първата двойка, изявила желание. Това са Виктория и Денислав. Момичето се занимава с дърворезба и е носител на наградата „Пазител на българските традиции“, а момчето е майстор кожар и ножар, разкрива подробности председателят на сдружение „Лудогорие“. Младите ще бъдат благословени от известния у нас отец Иван от Нови хан, изградил приют за над 200 души. За да нагостят сватбарите, организаторите ще изпекат на чеверме и пещ 12 агнета, а в 7 казана ще се приготви 150 кг. боб по хайдушки. И още: 

Поръчали сме 1000 глинени купи, 1500 дървени лъжици, 300 погачи. Подсигурихме 200 кг. сирене, половин тон вино – казва Валентин Димов. – Дървените лъжици ще бъдат гравирани с надпис „Сватба Лудогорие“ и ще останат като подарък за гостите. Всичко това е безплатно. Няма да има и такса за участниците.

В набавянето на продуктите са се включили местни фирми от региона. За да се увековечи тази сватбена възстановка, Българската национална телевизия ще заснеме документален филм, който ще бъде излъчен в ефира й. Освен това по време на събитието ще бъде поставен балкански рекорд за най-дълга сватбена софра, който ще бъде вписан в Балканска книга на Рекордите. С това не свършват атракциите по време на събора. Специални гости ще бъдат народните певици Славка Калчева, Росица Пейчева, сестри Диневи, оркестър „Пловдив”, кукерите от клуб „Златно руно” – с. Челопеч, смолянските каба гайди. Ще бъдат демонстрирани и над 20 занаята. Гостите на събора ще могат да видят как се е изработвало някога черешовото топче. Няма да мине и без демонстрация на неговите възможности. Сред атракциите са също разходка с файтон, конна езда и стрелба с лък. За малките пък ще бъде обособен специален кът, където ще рисуват на тема „Моят роден край”. Детето, чиято рисунка събере най-много харесвания в социалната мрежа, ще заведе семейството си на екскурзия до различни исторически и културни забележителности в района на град Габрово. Вечерта ще мине под знака на магичния нестинарски танц. А в кръшните хора около вечерния огън ще могат да се включат всички изкушени да посетят събора в Лудогорието. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Елмалъ баба теке

Дервиши по нашите земи - легенди и мистерии витаят около текето на село Биволяне

Според османски документи  край днешното село Биволяне в община Момчилград са живели над 500 дервиши , които са се обучавали в Елмалъ баба теке. Някога религиозният център се славел кат о най-голямото средище на дервишите в тази част на..

публикувано на 26.06.24 в 09:15

На Еньовден билките и водата добиват магична сила

Рано сутрин момците и момите се събират на поляните, за да могат да играят със слънцето. "Смята се, че тогава слънцето играе, защото е най-дългото слънцестоене в годината" – това е най-важното, което трябва да знаем за Еньовден според осемгодишния..

публикувано на 24.06.24 в 04:30
Снимка: Регионален етнографски музей – Пловдив

Пловдив кани любителите на позабравени занаяти в Етнографския си музей

Регионален етнографски музей в Пловдив отваря врати за XVІ-то издание на Седмицата на традиционните занаяти, съобщават организаторите от музея. Откриването е на Еньовден (24 юни), почитан в народната ни традиция като ден на билките и лечението..

публикувано на 23.06.24 в 10:10