Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конференцията на НАТО в София: Нови предизвикателства пред Алианса*

БНР Новини
Върховният главнокомандващ на Съюзното командване на НАТО по трансформациите генерал Жан-Пол Паломерос от трибуната на форума в София даде да се разбере, че България може да играе важна роля в действията на Алианса с оглед ситуацията в Черноморския регион.
Снимка: БГНЕС

След като през 2004 година влезе в НАТО, България за пореден път бе трибуна на пропагандата на Алианса, този път насочена към отсрещния бряг на Черно море. Под претекста за справяне с новите предизвикателства – разбирай неуспялата „пролетна революция” в Украйна по матрицата на така наречените революции в някои северноафрикански страни преди време – в София се проведе форум под официалната формулировка „Конференция на НАТО със стратегическите военни партньори на ниво началници на отбраната“ организирана от Съюзното командване на НАТО по трансформациите. А темата беше „Общи военни интереси – практически ориентирани, оперативно съвместими и готови”.

Просто казано, в столицата на България се събраха делегации на страни-членки на НАТО, както и на страни-партньорки на НАТО, включително и Украйна, за да чуят думите на генерал Жан-Пол Паломерос, върховен главнокомандващ на Съюзното командване на НАТО по трансформациите. А той каза, че анексирането на Крим от Русия е изключително неприемливо и че засиленото присъствие на НАТО в зони близки до Русия, включително и Черно море, е израз на солидарност с членовете и партньорите на Алианса. Генерал Паломерос отговори положително и на журналистически въпрос дали кризата в Украйна и анексирането на Крим представляват заплаха за сигурността на натовските страни в Източна Европа. Но не стана ясно как са заплашвани, а и кой кого заплашва. Генералът по трансформациите продължи нататък. Той допълни, че Алиансът е готов да реагира винаги и при всякакви ситуации и заплахи, за да защити мира и своите ценности.

Така Жан-Пол Паломерос даде да се разбере, че след Косово, Афганистан, Ирак и Северна Африка, е дошло времето и на Черноморския регион. Той подсказа, че България може да играе важна роля в случая, след като по неговите думи въоръжените сили на страната са напълно интегрирани и оперативно съвместими със силите на НАТО и има впечатлителен напредък в оперативните възможности на Българската армия. Като добавим поканите, отправяни от някои български политици, и на първо място от президента Росен Плевнелиев, за по-мащабно присъствие на военни в американските бази в България, става ясно, че София постепенно се въвлича в определен сценарий за дестабилизиране на Черноморския регион с подчертан антируски привкус.

А иначе конференцията на НАТО в София беше още един повод да се демонстрира прословутото българско гостоприемство. При откриването на форума, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов не пропусна да отбележи, че за България е голяма чест да бъде домакин на конференцията, в която участват представители на 53 държави и ключови лидери на Алианса. И каза още, че трябва да се обединят усилията, за да се гарантира мирът и сигурността. Министърът на отбраната пък изрази пълна подкрепа на многонационалните инициативи на НАТО, а именно инициативата за интелигентна отбрана, концепцията за водеща нация и инициативата за свързаност на силите.

Преди дни един софийски ежедневник писа: „В престараването си да се хареса на САЩ, България така се оплете, че каквото и движение да направи все ще се обърка. Най-разумно е да не прави нищо. Доказала е, че поне това го умее. Няма да прави АЕЦ „Белене”, няма да прави „Южен поток”, няма да прави и външна политика. Колко му е да си сложи една табела „Няма ме”, че да си реши всички проблеми”.

* Мнението на автора може да не съвпада с позицията на медиата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В края на работната седмица температурите тръгват нагоре

До полунощ  преваляванията ще спрат и през втората половина на нощта ще преобладава ясно време. В източните райони ще духа слаб северозападен вятър, в останалата част от страната ще е почти тихо. В петък , 5 юли, ще преобладава слънчево време...

публикувано на 04.07.24 в 19:35

България днес - 4 юли 2024 г.

В „България днес“ на 4 юли говорим за това как климатичните промени засягат най-уязвимите групи и за произтичащия от тях риск от бедност за много българи, разговаряме с Естер Вилемс, нидерландска хореографка и преподавателка по български народни танци в..

публикувано на 04.07.24 в 19:00

Лошото време си отива, на юг ще има локални кратки валежи

В четвъртък , 4 юли, над страната ще има разкъсана облачност. След обяд над Рило-Родопската област се очакват краткотрайни валежи с гръмотевици. Минималните температури ще са между 15 и 23°, в София 15°. Максималните ще са от 25 до 30°, в..

публикувано на 03.07.24 в 19:35