Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конференцията на НАТО в София: Нови предизвикателства пред Алианса*

БНР Новини
Върховният главнокомандващ на Съюзното командване на НАТО по трансформациите генерал Жан-Пол Паломерос от трибуната на форума в София даде да се разбере, че България може да играе важна роля в действията на Алианса с оглед ситуацията в Черноморския регион.
Снимка: БГНЕС

След като през 2004 година влезе в НАТО, България за пореден път бе трибуна на пропагандата на Алианса, този път насочена към отсрещния бряг на Черно море. Под претекста за справяне с новите предизвикателства – разбирай неуспялата „пролетна революция” в Украйна по матрицата на така наречените революции в някои северноафрикански страни преди време – в София се проведе форум под официалната формулировка „Конференция на НАТО със стратегическите военни партньори на ниво началници на отбраната“ организирана от Съюзното командване на НАТО по трансформациите. А темата беше „Общи военни интереси – практически ориентирани, оперативно съвместими и готови”.

Просто казано, в столицата на България се събраха делегации на страни-членки на НАТО, както и на страни-партньорки на НАТО, включително и Украйна, за да чуят думите на генерал Жан-Пол Паломерос, върховен главнокомандващ на Съюзното командване на НАТО по трансформациите. А той каза, че анексирането на Крим от Русия е изключително неприемливо и че засиленото присъствие на НАТО в зони близки до Русия, включително и Черно море, е израз на солидарност с членовете и партньорите на Алианса. Генерал Паломерос отговори положително и на журналистически въпрос дали кризата в Украйна и анексирането на Крим представляват заплаха за сигурността на натовските страни в Източна Европа. Но не стана ясно как са заплашвани, а и кой кого заплашва. Генералът по трансформациите продължи нататък. Той допълни, че Алиансът е готов да реагира винаги и при всякакви ситуации и заплахи, за да защити мира и своите ценности.

Така Жан-Пол Паломерос даде да се разбере, че след Косово, Афганистан, Ирак и Северна Африка, е дошло времето и на Черноморския регион. Той подсказа, че България може да играе важна роля в случая, след като по неговите думи въоръжените сили на страната са напълно интегрирани и оперативно съвместими със силите на НАТО и има впечатлителен напредък в оперативните възможности на Българската армия. Като добавим поканите, отправяни от някои български политици, и на първо място от президента Росен Плевнелиев, за по-мащабно присъствие на военни в американските бази в България, става ясно, че София постепенно се въвлича в определен сценарий за дестабилизиране на Черноморския регион с подчертан антируски привкус.

А иначе конференцията на НАТО в София беше още един повод да се демонстрира прословутото българско гостоприемство. При откриването на форума, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов не пропусна да отбележи, че за България е голяма чест да бъде домакин на конференцията, в която участват представители на 53 държави и ключови лидери на Алианса. И каза още, че трябва да се обединят усилията, за да се гарантира мирът и сигурността. Министърът на отбраната пък изрази пълна подкрепа на многонационалните инициативи на НАТО, а именно инициативата за интелигентна отбрана, концепцията за водеща нация и инициативата за свързаност на силите.

Преди дни един софийски ежедневник писа: „В престараването си да се хареса на САЩ, България така се оплете, че каквото и движение да направи все ще се обърка. Най-разумно е да не прави нищо. Доказала е, че поне това го умее. Няма да прави АЕЦ „Белене”, няма да прави „Южен поток”, няма да прави и външна политика. Колко му е да си сложи една табела „Няма ме”, че да си реши всички проблеми”.

* Мнението на автора може да не съвпада с позицията на медиата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Морският курорт "Албена" отпразнува 55-ата си годишнина

Ваканционно селище "Албена" посрещна 55-я си рожден ден с 11 000 туристи, съобщи БТА. Най-много са гостите от Скандинавския полуостров, нараства броят и на французите, чехите и поляците. Българските и румънските туристи са запазили нивото на..

публикувано на 26.08.24 в 10:28

Краткотрайни валежи разхлаждат в жегите

В понеделник ще преобладава слънчево време. Следобед и до полунощ ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. По-значителни ще бъдат в крайните югоизточни райони...

публикувано на 25.08.24 в 18:30
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил призова вярващите да се молят за Украинската православна църква

Българският патриарх Даниил призова вярващите да се молят за укрепването на застрашената от закриване Украинска православна църква. Той оглави отслужената днес света литургия в храм “Св. Иван Рилски” в Перник. “Нека усърдно се молим..

публикувано на 25.08.24 в 15:52