Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България не се отказва от „Южен поток”, но търси и алтернативни източници на газ

Снимка: архив

Няколко събития през последните дни показаха, че България не се е отказала от участие в проекта за газопровод „Южен поток”, но търси и други източници за доставка на синьо гориво, които да намалят почти изключителната й зависимост от руските. На Съвета на външните министри на страните от Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество, проведена във Варна, външният министър Кристиан Вигенин заяви, че българската страна е спряла проекта само временно, до изясняване на повдигнатите от ЕК въпроси. Министърът посочи, че този проект продължава да е важен както за България, така и за държавите от Южна Европа, а уточненията с ЕК са въпрос на „не дълъг период от време”.

Че проектът е спрян само временно, потвърди и еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, а председателят на Черноморската банка за търговия и развитие, Андрей Кондаков, който е от Русия, каза, че банката е готова да го съфинансира, щом спорните въпроси бъдат решени. Създаде се впечатление, че претенциите на Европейската комисия за съобразяване на проекта с европейското законодателство са на път да бъдат преодолени. Пак тази седмица външният министър Вигенин дискутира в Кипър възможността България да се снабдява с природен газ, открит наскоро в неговата акватория. Според София, островът може да играе важна роля в бъдещия „коридор север-юг”, снабдяващ с природен газ централна Европа през Гърция.

Междувременно, американската компания „Park Place Energy” обяви, че е подписала споразумение за проучване на нефт и природен газ в България в района на каварненското село Вранино. Разрешението за проучване обхваща 397 кв. км. в североизточната част на страната. При доказване на търговско откритие, то може да се превърне в лицензия за експлоатация в продължение на 35 години. Бавно, но упорито, усилията за разнообразяване на газовите доставки продължават.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Проучване сочи София като най-уютния пристан за пенсионер от ЕС

Проучване на компанията за бизнес решения „Moneypenny“, сочи София като най-добрия град за преместване и живот на средния европеец след пенсиониране, пише сп. "Форбс". Класацията отчита фактори като средната цена на живота и нужните спестявания на..

публикувано на 06.08.24 в 12:53

На Преображение ще вали само в североизточните райони

През нощта ще преобладава ясно време, главно над Северна България с временни увеличения на облачността. Вятърът ще е слаб и ще започне да се ориентира от запад-северозапад. Във вторник , 6 август, облачността ще е променлива, по-значителна в..

публикувано на 05.08.24 в 19:40
Димитър Главчев

Правителството отпусна средства за по-високи заплати във висшите училища

С прието днес постановление на Министерския съвет са одобрени  допълнителни разходи в общ размер 184 милиона лева за увеличаване на възнагражденията във висшите държавни училища и научни организации, считано от първи април тази година. Така се..

публикувано на 05.08.24 в 19:26