Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските гимнастички се готвят за нови успехи

Момичетата от българския ансамбъл с треньора си Ина Ананиева и златните и бронзовите медали от шампионата в Баку.
Снимка: БФХГ

Точно преди седмица на финала на 30-то Европейско първенство по художествена гимнастика в Баку прозвуча химнът на България, отеквайки с радост и гордост в душата на всеки българин. Този успех стана повод да потърсим старши треньора на националния ансамбъл по художествена гимнастика Ина Ананиева, за да коментира изявата на българските момичета в азербайджанската столица и да ни разкаже за това, какво предстои оттук нататък.

Три медала спечели България в Баку, един от които златен в ансамбъла. Така се развали златната колекция на Русия, която от разиграните в съревнованието 9 комплекта медали грабна 8 пъти златото. Блестящото изпълнение на българските грации в съчетанието с пет чифта бухалки, брилянтната техника и координация бяха оценени по достойнство и от публика, и от съдии, като осигури златото за България.  Огненото съчетание с топки и ленти на ансамбъла взриви публиката, но за съжаление бе удостоено от журито с бронз. Още един бронз на България донесе Боряна Калейн във финала на топка при девойките. Състезанието в Баку, което премина с участието на едни от най-силните европейски гимнастички, бе особено важно, тъй като бе изпитателен старт за Олимпиадата през 2016 г. Сега момичетата са на възстановителен лагер, а от 1 юли започват активна подготовка за следващите си важни изяви. Така пред тях се очертава едно наистина горещо лято:


„Златното” съчетание на българския ансамбъл в Баку. Снимка: ЕПА/БГНЕС„Нашите цели са винаги високи. Винаги се готвим за медали, – сподели Ина Ананиева. – Предстои ни участие в Световната купа в България в началото на август, която чакаме с нетърпение, защото трета година подред нашите момичета стават шампионки. Надявам се и тази година да станем. След това ни предстои още една Световна купа в Казан, и Световното първенство в Измир в края на септември”.

Успехите на българските гимнастички показват, че в спорта и във времена на финансова криза, когато има желание, амбиция и адекватна подкрепа от страна на федерацията, нещата въпреки всичко се случват.

„Благодарна съм на Българската федерация по художествена гимнастика в лицето на Илияна Раева, която ни подсигури една спокойна подготовка (самата Илияна Раева принадлежаща към поколението на т.нар. „златни български момичета”, които със своите успехи през 80-те и 90-те години изведоха България в лидерска позиция в този спорт, бел. авт.). Финансово сме обезпечени, не мога да се оплача. Няма състезание, няма Световна купа, на която да сме поискали да отидем и да не сме го направили”, – сподели с удовлетворение старши треньорът на българските националки в художествената гимнастика Ина Ананиева.

Боряна Калейн донесе бронз на България на топка при девойките. Снимка: ЕПА/БГНЕСДа разберем сега в каква светлина вижда г-жа Ананиева развитието на българската художествена гимнастика в близко бъдеще и дали тя има шанс да възвърне предишния си блясък:

„Надявам се да има шанс. Надявам се тези момичета да са пример за малките подрастващи гимнастички по клубовете. Още след успеха през 2011 г. в Монпелие, когато тези момичета станаха световни шампионки, имаше много голям наплив по залите, – изтъкна Ина Ананиева. – В момента момичетата и в индивидуалното представяне вървят напред. Всички смятаха, че след като най-добрата българска гимнастичка от последните години Силвия Митева сложи край на кариерата си, ще се получи дупка. Но аз мисля, че момичетата се класираха много добре в Баку, индивидуално девойки също взеха медал. А индивидуално девойки не са взимали медал от 2008 г. Така че смятам, че българската художествена гимнастика се развива и че ще има още по-големи успехи”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пожарите изпепелиха местообитания на световно застрашени птици

Горските пожари през последните седмици застрашават не само хората и населените места, но и ценни природни местообитания – дом на огромно разнообразие от видове, част от които световно застрашени. За това предупреждават от Българското дружество за..

публикувано на 10.08.24 в 13:24
Райна Манджукова на джаз фестивала в Банско

Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България

“ Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България, за да могат българите тук да виждат, че чужбина не е присъда, нито е някакъв окончателен избор .” Това заяви за БТА изп. директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина..

публикувано на 10.08.24 в 11:45
Васил Терзиев

София ще има десет нови метростанции през 2027 г.

Новите десет станции на столичното метро ще бъдат завършени през 2027 г., съобщи кметът на София Васил Терзиев, който инспектира участъка от разширението на третия лъч. По думите му, 46% от пътуващите всеки ден хора ще се възползват от подземния..

публикувано на 10.08.24 в 09:02