Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Черноморската банка може да съфинансира газопровода Южен поток

БНР Новини
Вицепремиерът Даниела Бобева и президентът на ЧБТР Андрей Кондаков
Снимка: БГНЕС

През уикенда в София се проведе заседание на съвета на гуверньорите на Черноморската банка за търговия и развитие. Това е международна финансова институция, основана от страни, разположени около Черно море – Албания, Армения, Азербайджан, България, Грузия, Гърция, Молдова, Русия, Турция и Украйна. Заседанието, юбилейно, тъй като през юни банката празнува своята 15-а годишнина, беше председателствано от вицепремиера на България по икономическите въпроси Даниела Бобева. Управителите са одобрили финансовия отчет за 2013 г. Банката е регистрирала нетна печалба от 13,3 млн. евро за девета поредна година. Одобрените миналата година операции са били в размер на 267 млн. евро, което е с 40% повече спрямо 2012 г. Договорените проекти възлизат на 225 млн. евро. От тези резултати става ясно, че в действителност Черноморската банка е една регионална банка със сравнително ограничени финансови възможности и тя трудно може да замести на финансовите и капиталови пазари институции като Световната банка, Европейската инвестиционна банка или Европейската банка за възстановяване и развитие. Но тя няма и подобни амбиции, като основната й цел е да подпомага икономическото развитие чрез финансиране на определени проекти в и между страните-членки. „Най-важното в мандата на Черноморската банка за търговия и развитие е сътрудничеството и изграждането на трансгранични проекти, като концепцията за банката е, че колкото повече трансгранични проекти има, толкова по-стабилен ще бъде регионът”, обясни по този повод българският вицепремиер.

Бордът на банката е одобрил досега 30 операции в България, което прави 9% от общия кредитен портфейл на регионалната финансова институция. „Това е приличен процент, може да бъде и по-добре, надяваме се да можем да го постигнем”, каза президентът на банката Андрей Кондаков. Той уточни, че досега институцията е отпуснала на клиенти в България кредити в размер на 270 млн. евро, а в момента се изпълняват 11 проекта на стойност 100 млн. евро и дял от около 8% от общия кредитен портфейл на банката. В тази връзка, Даниела Бобева допълни, че в България са били осъществени много добри проекти, някои от които са били предсрочно изплатени. Сред тях Бобева открои проекта за Комбината за цветни метали Пловдив. Значителна сума в портфейла на банката е отделена и за финансиране на търговията, каза още Бобева.

Ден преди заседанието на гуверньорите на банката, в София беше подписано споразумение за предоставяне от ЧБТР на техническа помощ на държавната Българска банка за развитие за споделяне на знания и добри практики в областта на търговското финансиране. Освен това, бе договорена сделка на стойност 3 млн. евро с българска лизингова компания, които ще се използват от малки и средни предприятия за лизинг на производствено оборудване, автомобили и недвижима собственост.

На фона на добрите финансови резултати на банката и на успешно реализираните проекти в страните-членки, управителното тяло на финансовата институция заяви, че по отношение на България секторите, които се очертава да работят непосредствено с ЧБТР са този на производството и ремонтът на кораби и машиностроенето. „Горещо се надявам, че банката ще засили дейността си в обработващата промишленост”, заяви вицепремиерът Даниела Бобева. От своя страна президентът на банката Андрей Кондаков не изключи възможността банката да се включи във финансирането на газопровода Южен поток, след решаване на спорните и дискусионни проблеми с ЕК.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Преходът на АЕЦ "Козлодуй" от руско на американско гориво започва през май

Преходът от руското ядрено гориво на "ТВЕЛ" към американското на "Уестингхаус" ще започне през май със зареждане на 43 касети в активната зона на реактора на пети блок на АЕЦ "Козлодуй". Процесът на замяна на касетите ще продължи 4 години. Това..

публикувано на 30.04.24 в 16:38

200 млн. лв. нов дълг вероятно ще бъде набран в средата на май

Двеста милиона лева нов дълг се очаква да бъде набран на 13 май т.г., става ясно от страницата на Българската народна банка. На тази дата е обявен аукцион за шестмесечни съкровищни облигации с годишен лихвен процент от 3,25%. Това е втората емисия..

публикувано на 27.04.24 в 15:33

“Фич Рейтингс” потвърди дългосрочния ни кредитен рейтинг

Международната рейтингова агенция “Фич Рейтингс” потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута BBB с положителна перспектива. Положителната перспектива отразява изгледите за членство на страната ни в еврозоната...

публикувано на 27.04.24 в 12:40