Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За четвърти път „A to jazZ“ ни отвежда на открито с джаз музика

Снимка: atojazz.bg

От 27 до 29 юни джаз музиканти от Португалия, Испания, САЩ, Камерун, Кабо Верде, Куба, Мексико и България ще покажат своето майсторство на фестивала „A to jazZ”. Това е неговото четвърто издание и отново се провежда с подкрепата на фондация „Америка за България“. Музикалното събитие е част и от  кампанията „София – Европейска столица на културата 2019”. Основан през 2011г. форумът всяка година е посветен на конкретен стил. Стартира с джаз от 30-те на XX век, следва соул и фънк през 2012, премина през латино вълната миналата година, за да стигне до етно-уърлд ритъма това лято. Подробности разказва Петър Димитров – организатор на музикалното събитие:

Представяме необятния свят на етно музиката, пречупена през призмата на джаза на това издание. Откриваме го на 27 юни в Южния парк с един нов проект на „Музикална къща“ БНР – „Jazzophonia” (Джазофония), представен от Биг бенда на медията – диригент Антони Дончев. Заедно със състава на сцената на “A to jazZ” се качват и ромските виртуози Мартин Любенов (акордеон), Орлин Памуков (кларинет), Ангел Тичалиев (тромпет) от „Карандила”, Ангел Демирев (китара) и Миладин Ангелов-Миле (саксофон).

На сцената през първата вечер на „A to jazZ” освен българска етно джаз музика всички фенове ще се насладят и на испанското фламенко. Това ще се случи благодарение на музикантите от формацията на Пако де Лусия – „Caramelo Flamenco Latin Jazz“. Те ще представят испано-кубинския проект, чиято първа част ще се превърне в своеобразен трибют на наскоро напусналия този свят виртуозен фламенко китарист.

„Михаил Филипов квинтет“Откакто джаз фестивалът „A to jazZ” съществува, сцената му е отворена за дебюти на млади формации. Тази година честта се пада на „Михаил Филипов квинтет“ – млади момчета, които за първи път ще свирят на джаз фестивал. Те откриват втората вечер (28.06) със свой концерт. Какво да очакваме след тях, разказва отново Петър Димитров:

Димитър Льолев (саксофон) в компанията на Антони Дончев, който този път е на пианото, Борис Таслев (бас) и Борислав Петров (ударни) ще представят авторския албум на саксофониста – „Родопология“. Роден в град Смолян, Димитър Льолев отдава своята любов към красотата на Родопите в този свой проект. В него инструменталистът интерпретира специфичния за областта фолклор чрез интонациите на джаз музиката.

Тито ПаришИ втората вечер ще завърши с чуждо участие. Тито Париш ще представи стилистиката на португалската „морна“ сцена, произлизаща от Кабо Верде. Тито е един от композиторите, работил с емблемата на този жанр – покойната вече Сезария Евора.

Как ще завърши четвъртото издание на джаз фестивала “A to jazZ” на 29 юни, отново разказва неговият организатор Петър Димитров:

Страстната родна фламенко формация „Банда дел Падре“ ще даде началото на последната вечер на 29 юни. След тях на сцената в Южния парк ще се качи триото Петър Ралчев (акордеон), Стоян Янкулов-Стунджи (ударни) и Ангел Димитров (китара). Те ще подгреят публиката преди концерта на Ричард Бона – един от най-големите джаз басисти. Сега ще свири с афро-кубинската формация Мандекан Кубано (Mandekan Cubano), която идва от Ню Йорк, специално за участието си в София.

Столичният клуб „Студио 5“ ще се превърне в арена на джаз импровизациите, след приключването на концертите в Южния парк. Там триото на Ангел Заберски син всяка вечер ще изнася джем сешъни.


И тази година организаторите от „A to jazZ“ са помислили за най-малките. На 28 и 29 юни ще има детски работилници, в които малчуганите ще изработват маракаси, ще учат сценография, както джаз и етно танци. Инициативата е съвместна с „Академия за сценични изкуства“ от Ливърпул на сър Пол Макартни.

Снимки: atojazz.bg



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Остани"

В началото на летния сезон Atazar, Kris V и певицата Александра Иванова представиха съвместната си песен "Остани" с ефектно видео, което ни пренася на морския бряг. Александра се присъединява за пръв път към екипа на Атанас Зайков - Atazar и..

публикувано на 22.07.24 в 10:15

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25