Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жътва сред поройни дъждове

БНР Новини
Двадесет на сто по-ниски добиви на пшеницата вследствие на поройните дъждове прогнозират зърнопроизводителите.
Снимка: БТА

На 18 юни министърът на земеделието Димитър Греков даде официален старт на жътвата в България по време на кратко затишие между изливащите се напоследък обилни дъждове и градушки. Няколко дни по-късно те станаха поройни и заляха голяма част от посевите. Необичайната за жътва обстановка наложи свикването на Консултативния съвет по зърното, който внесе известно успокоение, отхвърляйки опасенията за зърнена криза тази година.

Какви са цифрите?

По думите на министъра, залети от пороите са близо 36 хиляди хектара с различни култури, голяма част от които са наистина зърнени. Но площите, от които няма да се прибере никаква реколта, до момента са само към 6 хиляди хектара. Останалите са с полегнали от валежите жита, при които събирането на зърното не е проблем за съвременните комбайни, уверяват специалистите.

Очакваният спад в добивите на пшеница вследствие на природните бедствия е около 20%, бе становището на Консултативния съвет. А иначе житните култури от началото на годината се развиват много добре и като цяло реколтата се очакваше да бъде рекордна. Това явно няма да се случи. Но количеството зърно навярно ще е малко под миналогодишната рекордна за България цифра от 5 мин тона. Този обем е предостатъчен за зърнения баланс на страната и тази година отново ще имаме добър износ. Пшеницата е едно от главните пера в износа на земеделски стоки от България. Страната ни е добър играч на пазара на Черноморския регион, към който се числят и две от най-големите житници в света – Украйна и Русия. Там засега проблеми с реколтата няма, тя ще бъде обилна и съответно цените няма да бъдат високи поради голямото предлагане. В региона единствено зърнените култури в Турция бяха отчасти компрометирани, но не от валежи, а от прекалено сухата пролет. Отлична е ситуацията и на световния зърнен пазар като цяло.

По данни на ФАО, 2014-та се очертава да бъде с втората най-добра зърнена реколта след постигнатия миналата година исторически максимум от 2,5 милиарда тона. В ценово отношение вестта е лоша за българските производители на зърно. Те очакват „нелека жътва, по-висока себестойност на зърното, но по-ниски цени”.

Ще има ли поскъпване на хляба след пороите?

Засега не се очаква влошаване на качеството на брашното или поскъпване на хляба в България, според участниците в Консултативния съвет по зърното.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Горещо, но с оранжев код за валежи на северозапад в Софийско и в Русенско на 2 юли

Във вторник , 2 юли, над по-голямата част от страна ще е слънчево и горещо. След обяд и вечерта над Западна и Централна Българи ще се заоблачи. Ще има кратки валежи, гръмотевични бури и градушки. Минималните температури ще са между 19 и 24°, в..

публикувано на 01.07.24 в 19:35

България днес - 1 юли 2024 г.

В „България днес“ отбелязваме началото на месец юли и новата работна седмица с вяра, надежда и нотка носталгия. Ще чуете вълнението сред миряните минути след избора на нов български патриарх и предстоятел на БПЦ. Ще ви разкажем..

публикувано на 01.07.24 в 19:00

Седем от неохраняемите варненски плажове ще имат спасители

Седем от неохраняемите плажове във Варненска област ще имат спасители, съобщи пресслужбата на областната администрация. Определен е и изпълнител за тези дейности.  На Варненска територия ще има три стационарни спасителни поста на неохраняеми..

публикувано на 01.07.24 в 18:02