Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският бизнес разширява позициите си на Балканите

Снимка: личен архив

Днес в Истанбул се провежда бизнес форум, организиран от Българската търговско промишлена палата и Борда за външноикономически отношения на Турция. Българската делегация се води от председателя на БТПП Цветан Симеонов. Ще бъде представен  инвестиционния климат на България, индустриалните зони в страната и в частност свободна зона Свиленград. По този начин ще се насърчат повече турски инвеститори. Във форума има представители на фирми свързани с производство и търговия с медицинско оборудване, с шивашката промишленост, с машиностроене и металообработване и т.н.


Ден по-рано приключиха Македоно-българските бизнес дни в градовете Щип и Кочани, инициирани отново от БТПП и проведени в сътрудничество с Македоно-българската стопанска камара. Организаторите изразяват задоволство, че и двете правителства са подкрепили инициативата. Вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева и вицепремиерът и министър на финансите на Македония Зоран Ставрески участваха в бизнес форум, посветен на интегрирането и допълването на двете икономики за спечелване на трети пазари. Особено полезно е било участието на представители на двете банки за развитие – българската и македонската, при обсъждането на проекти за насърчаване на експортно ориентирани фирми и за трансгранично сътрудничество. На форума българските партньори са споделили своя опит свързан с европейската интеграция. Мотото на срещата бе „Заедно на трети пазари“, каза в интервю за Радио България председателят на БТПП Цветан Симеонов и даде пример – ако всички балкански страни се обединят като износители и производители на вино, могат да станат петата сила на световните пазари. По този начин ще бъдат изпреварени такива износители на вино като ЮАР, Чили, Австралия, Нова Зеландия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Министър Владимир Малинов: До 2050 г. трябва да изградим хранилище за погребване на ядрени отпадъци

Няма решение на Министерския съвет за изграждането на хранилище за погребване на ядрени отпадъци у нас, нито са избрани терени, съобщи служебният енергиен министър Владимир Малинов на изслушване в Народното събрание. Правени са само предварителни..

публикувано на 16.08.24 в 12:29

МВнР препоръча на българите да не пътуват до Япония заради мощен тайфун

Министерството на външните работи призова българите, живеещи в Япония или планиращи пътуване до страната, да се въздържат от пътувания там през следващите два дни заради мощния тайфун “Ампил”. От институцията съветват също да се спазват препоръките на..

публикувано на 16.08.24 в 09:33

Мистерия с притежателя на незаконния дом за стари хора в Банкя

Незаконният дом за стари хора в Банкя, в който при пожар загина един човек, а трима бяха ранени, е притежание на фирма с регистриран пансион за животни, при това на друг адрес, съобщи пред БНТ зам. социалният министър Лазар Лазаров. Той заяви, че не е..

публикувано на 16.08.24 в 08:34