Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Наводнение? Колко е просто!

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Снимка: БГНЕС

(Как да не загазим по време на почивка)

Ако гората е изсечена и вали дъжд продължително – това означава, че ще има потоп.

Курортният сезон в България тъкмо започна и вече прибра над десет човешки живота. Природата удари по Варна, където заради бурно наводнение загинаха най-много хора. Водният поток, извисяващ се на около метър, отнесе от улиците десетки машини.

Наводненията нанесоха щети на най-малко 200 къщи в най-пострадалия град Варна, пише „Дейли мейл”.

В пристанищния град, който стана сцена на най-лошите разрушения, бе обявено извънредно положение. Много шофьори попаднаха в затруднена ситуация и имаха нужда от помощ, след като внезапна приливна вълна помете колите им. Стотици жители бяха без електричество вследствие на бедствието.

Дъждът спря, но заплахата от ново наводнение остава.

По света наводненията не са рядкост. Това е една от най-честите природни катастрофи, която се случва навсякъде, без полярния кръг, и би било добре да знаете какво да правите, отправяйки се на пътешествие, особено при такова стремително наводнение, каквото бе в България.

Такива наводнения са опасни с това, че се развиват тихо и незабелязано. Страшни вълни могат да се придвижват на десетки километри от вас. Намирайки се далеч от руслото на реката, вие няма да чувате нито шума на водата, нито рева на вятъра. И изведнъж от всички страни нахлува водна маса. Много е трудно да се съобрази накъде да се избяга.

Ако сте на пътя, излезте веднага. Достатъчно е водата да стигне половин метър и колата ви ще заплува, след което започва да потъва някъде там – в дълбокото. Да се измъкнеш от потъваща машина е невероятно сложно. Когато излезете, си сложете сигналната жилетка, тя ще ви потрябва. Облечете се по-топло и вземете само онова, което може да ви спаси. Останалите вещи сложете в багажника, затворете го и се махайте. Колата ще я намерят, по важното – вътре да е без вашето тяло.

През 2010 година Европа беше почти цялата във вода. Чехия, Полша, Германия, Франция – тези държави поеха най-силния удар на стихията. Обществеността негодуваше за неподготвеността на властите спрямо природния катаклизъм, макар че претенции към тях тя е трябвало да прояви дълго преди това. Подобни потопи не се случват толкова често. В повечето случаи – веднъж на десет години. Кой днес ще инвестира в отводнителен проект за потоп, който ще се случи през 2024 година?

Още от категорията

Ревю на носии по случай Деня на независимостта

Етнографският музей в Бургас представя днес за жителите и гостите на града ревю на традиционни носии по случай 22 септември - Деня на българската независимост , от 12:00 часа. Събитието ще се проведе на временния адрес на Етнографската експозиция - на..

публикувано на 22.09.21 в 08:20

Дъжд и хладен вятър в деня на българската независимост

В сряда  над страната ще е облачно и дъждовно на много места. С умерен вятър от северозапад захлаждането ще продължи. Минималните температури ще са между 7 и 12°, а максималните – между 16 и 21°. В София градусите ще са от 8 сутринта до 17 през деня...

обновено на 21.09.21 в 18:15

Англия опростява системата за международни пътувания, свързана с Covid-19

Считано от 4 октомври 2021 г., Англия опростява системата за международни пътувания, свързана с пандемията от коронавирус, включително за български граждани, съобщи българското МВнР.  По информация на посолството ни в Лондон властите премахват..

публикувано на 21.09.21 в 15:25