Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътят за предсрочните избори е открит

БНР Новини
Лидерите на основните политически сили успяха да се договорят за изборите, сега на ход е президентът.
Снимка: БГНЕС

Основните политически сили в България се разбраха в петък предсрочните парламентарни избори да се проведат на 5 октомври 2014 г. Любопитното е, че избраната дата съвпада с мюсюлманския празник Курбан Байрам. Но е все пак една от трите възможни във времевия „прозорец“ 28 септември – 12 октомври, за които парламентарно представените партии се договориха на Консултативния съвет по национална сигурност при президента Росен Плевнелиев преди 10 дни. С това пътят за дългоочаквания предсрочен вот като разумен изход от едногодишната политическа криза вече е открит.

Разбира се, законови вратички за още процедурни хватки и отлагане на вота има. Но чукащата на вратата банково-финансова криза вследствие от политическия крах почти не дава шанс да се развитие подобен сценарий. Ако премиерът Пламен Орешарски се съобрази с постигнатия политически консенсус и думата на мандатоносителя БСП, трябва най-късно до 5 август да подаде оставка. Така ще се спазят сроковете съгласно Конституцията на България за прекратяване на мандата на този парламент в края на юли и за назначаване на служебен кабинет от държавния глава със срок от 2 месеца и задача да подготви извънредните парламентарни избори. За да може да стане факт това обаче, и партиите трябва да спазят обещанието си да не правят кабинет в рамките на този парламент. Защото особено в последните седмици се нагледахме на всякакви политически „лупинги“ и „изненади“, в т.ч. и прокурорско-финансови, извън трезвата държавническа логика.

Лидерите на основните политически играчи ГЕРБ, БСП и ДПС решиха още в петък да възложат на председателя на НС Михаил Миков да предложи на президента Плевнелиев да свика нови консултации. С цел да се определят неотложните закони, които парламентът и правителството да приемат до края на юли. Те декларираха също, че ще подкрепят всички действия на държавата и институциите й за гарантиране на стабилността на банковата система. На ход е отново държавният глава. Този път с по-добър шанс и с по-ясен хоризонт.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили на парад в Бургас

XVII парад на класически автомобили и мотоциклети ще се проведе в Приморския парк в Бургас в събота, от 10 до 14,30 ч. Над 150 колекционери от Бургас и страната ще се включат в него, каза за БНР Бургас Димо Джамбазов, председател на Сдружение авто..

публикувано на 05.07.24 в 17:15

Мотористи се събират на събор край пещерата Леденика

От 5 до 7 юли поляните край пещерата Леденика до Враца ще се превърнат в мотостолица на България. Стотици любители на високите скорости от цялата страна ще вземат участие в поредното издание на Националния мотосъбор Враца – Леденика...

публикувано на 05.07.24 в 09:10

Фестивал на пясъчните фигури се открива в Бургас

Фестивалът на пясъчните фигури се завръща за 17-о поредно лято в крайморския град Бургас. Той ще отвори врати за посетители на 5 юли в парк „Езеро“, предаде БТА. Специално представление по повод откриването ще изнесат балетна школа „Марина..

публикувано на 05.07.24 в 08:05