Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите посрещнаха July Morning с нови сметки за парно и ток

На първи юли, вместо "с величието на настъпващия ден и красивото слънце" (July Morning , Uriah Heep), българите осъмнаха в мрачни облаци, студ и по-високи цени на парно и електричество. За някои увеличението не е повод за паника, но за други, които си броят стотинките и едвам свързват двата края, новите сметки са поредното изпитание в борбата за оцеляване. И ако за цената на парното хората бяха почти подготвени от известно време насам, вдигането на тарифите за електроенергията определено не ги зарадва. Въпреки обещанията на правителството на Орешарски за задържане и дори леко поевтиняване на електроенергията, след като стана ясно, че кабинетът подава оставка, държавният регулатор се възползва от ситуацията и реши, че сега му е времето сметките да скочат. Новите цени варират според енергоразпределителните дружества. Най-високо е увеличението на дневните цени на тока в Западна България при ЧЕЗ с близо 3 на сто. За клиентите на "Енерго-Про" сметката ще бъде с около един процент по-тънка. Най-облагодетелствани са абонатите на ЕВН, за които увеличението е под един процент. Най-скъп ток ще продължат да плащат в Североизточна България. И ако токът за бита поскъпва до 3 на сто, този за дребния бизнес скача драстично от 8,34 до 29,11 на сто.

Абонатите на топлофикациите също ще плащат по-високи сметки, въпреки че цената на горивото за отопление - природният газ, пада минимално.

"Честити ни нови зимни протести!" "Значи, зимата пак сме на площада! Поне се познаваме вече и си станахме близки в немотията." - Така реагираха българите в интернет пространството, а в анкетата на улицата не скриваха поредното си разочарование от растящите цени и мизерните доходи:

"Обречени сме! Свършено е !" - казва около 60 год. мъж. "Зле ще ми се отрази на всичко - допълва го млада жена. На децата ми, на мен самата, на цялото ми семейство, на прехраната... на всичките ми битови нужди освен сметките, които трябва да плащам."

Всички са категорични, че увеличенията, макар и символични, според коментарите на специалисти, не вещаят нищо добро и притискат хората:

"Много лошо, защото това е минус в бюджета ми. Усещам, че не мога да си позволя някои неща, хората около мен също са ограничени в действията си“ - казва млада жена. "Супер ще ми се отрази! - възкликва иронично мъж на средна възраст. - Четири години съм безработен, отникъде няма пари. Нека да увеличават цените, да ни вдигнат и годините за пенсиониране, та да не взимаме и пенсия…."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Горещините настъпват и през новата седмица

В понеделник отново ни очаква слънчево и горещо време. Над източната половина от страната ще се развива купеста облачност, но без валежи. Максималните температури ще бъдат между 36° и 41°, в София – около 37°. По Черноморието ще бъде слънчево с..

публикувано на 14.07.24 в 18:30
Димитър Главчев

Премиерът следи ситуацията с пожарите в цялата страна

Служебният премиер Димитър Главчев и директорът на пожарната главен комисар Александър Джартов са в постоянна комуникация за ситуацията в страната, информират от пресцентъра на Министерския съвет. От съобщението става ясно, че в борбата с пожарите..

публикувано на 14.07.24 в 15:36

Маршируващи звезди от България се представиха на световен фестивал в Цюрих

Български деца от марчинг бенд “Marching Stars” участваха в Осмия Световен младежки музикален фестивал в Цюрих. В двудневния форум се представиха 80 младежки оркестъра от цял свят с близо 4 хил. музиканти. Американската мечта на Тодор Цачев се..

публикувано на 14.07.24 в 14:12