Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лично мнение: Гневът на един професор математик срещу дървената мафия

БНР Новини
Снимка: архив

„Хубава си, моя горо” е една от любимите песни на българите, които винаги сме имали пиетет към горите си. Затова и остро реагира всеки, който попадне в планините ни на „гола сеч”. Зачестилите подобни гледки по време на излет в планината предизвикаха гнева на професора по математика и страстен планинар Михаил Константинов. Той настоява за радикално лекарство срещу хроничното зло – въвеждане на мораториум ако не за всяка сеч, поне за буковите ни гори, които формират водните ресурси на страната.

Снимка: архив„Имаме една напълно подивяла „дървена мафия”, която печели яко от износа на дървесина. В допълнение се извършва и масова сеч от циганското население, което пък е озверяло от глад и вече не знае с какво да се прехранва. Циганите секат нелегално не само, за да се топлят, а и за продан. На всичко отгоре секат по безобразен начин стъблото на метър и половина над земята, защото ги мързи да се навеждат... А пък българите им се връзват на номерата и за няколко лева по-евтино купуват от тях, а не от законните фирми”, поставя диагнозата на злото проф. Константинов.

„В тази игра невинни няма”, твърди той и добавя, че всички ние извън „играта”, които не правим нищо за да я спрем, също сме отговорни за ставащото. Математикът припомня пусналата се преди време мълва за ежемесечен подкуп на високопоставен правителствен служител, отговарящ за горите, от шефовете на 6-те държавни горски дружества, заради незаконна сеч.

„За това се разшумя ден-два, слухът не беше нито убедително потвърден, нито убедително отхвърлен. И корупционните схеми си продължават. По места кметове, общински съвети, полиция, дърводобивните фирми, които са на „дървената мафия” образуват общ октопод, спуснал пипалата си над българските гори и ги доунищожава. Хората са вече отчаяни. Някои ми казват, че ще прибягнат към саморазправа с тази мафия. Дано не се стига дотам, защото ще бъде кървава история. Дано такъв не е последният ни шанс да спрем тези престъпления.”

След като натоварените с опазване на гората власти не могат или не искат да изпълнят задълженията си, да се види кой сече законно и кой незаконно и последният да бъде спрян, професорът предлага радикално решение:

„Да се сложи мораториум върху всякаква сеч или като минимум мораториум за брадвите в буковите гори, от които зависи водата на България, настоява той. - Защото сечейки гората, ние унищожаваме водните си запаси.”

Математикът е гневен от това, че политиците ни в момента са прекалено заети  единствено със собственото си кариерно развитие и оставят престъплението срещу българската гора ненаказано. „Тези политици ще минат и ще си заминат, а гора след тях няма да остане”, се възмущава той. И се надява ние „да не се изхитрим да станем последното поколение, виждало истинска българска гора.”

Михаил Константинов и група негови съмишленици са написали вече три писма до съответните власти за констатирани според тях незаконни сечи. По един от тези сигнали е започнала проверка.

„Хубавото е, че подобно престъпление не може да се скрие, казва математикът. „Трупът” не може да се премести или да зарови, оголеното място остава и се вижда. В комисията обаче ще се включат и наши специалисти в тази област, защото аз от опит на тези официалните власти не вярвам.”

Апелът на професора отива и по-далеч – той иска още мораториум върху износа на дървесина. „Тази зима беше топла, складовете са задръстени с дърва за огрев. Ще има и за другата зима.” Сега се сече само за износ и това трябва да спре.

„В момента и през сухопътните граници и през пристанищата на България се изнася огромно количество незаконно изсечена дървесина, твърди той. – Нека се въведе пълен мораториум върху износа и да видим тогава като насекат тези вековни дървета, какво ще ги правят след това.”

Любопитното е, че когато заговориш на властите за изсичането на българските гори, те излизат със статистически данни за постоянното разрастване на горския фонд у нас. Според инж. Любчо Тричков, ръководител на дирекция „Проекти и международна дейност”, всяка година горите у нас се увеличават с по 1500 ха. Формално статистиката е вярна, но не се уточнява, че нарастването идва от обрастващите със саморасляци запуснати пасища и земеделски земи у нас през последните 2 десетилетия, а не от разрастване на истинските гори.

„Спекулира се с истинските данни, е коментарът на проф. Константинов. Когато изсичате 500-годишни букове с диаметър два, два и половина метра и на тяхно място се появява дребна фиданка, това не е увеличение на дървесната маса, а груба спекулация. Между другото кореновата система на такова вековно дърво е голямата колкото 5-етажна сграда. Коренът му е огромен филтър, който поема водата, когато има дъжд и бавно я изпуска, когато настъпи засушаване. Като сечем такива дървета ще имаме поред и двете беди – и наводнения, и безводие.”

България има две неща, хубави жени и хубави планини, второто сме на път да го затрием, казва на раздяла професорът, известен и като голям бохем.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Горещо, но с оранжев код за валежи на северозапад в Софийско и в Русенско на 2 юли

Във вторник , 2 юли, над по-голямата част от страна ще е слънчево и горещо. След обяд и вечерта над Западна и Централна Българи ще се заоблачи. Ще има кратки валежи, гръмотевични бури и градушки. Минималните температури ще са между 19 и 24°, в..

публикувано на 01.07.24 в 19:35

България днес - 1 юли 2024 г.

В „България днес“ отбелязваме началото на месец юли и новата работна седмица с вяра, надежда и нотка носталгия. Ще чуете вълнението сред миряните минути след избора на нов български патриарх и предстоятел на БПЦ. Ще ви разкажем..

публикувано на 01.07.24 в 19:00

Седем от неохраняемите варненски плажове ще имат спасители

Седем от неохраняемите плажове във Варненска област ще имат спасители, съобщи пресслужбата на областната администрация. Определен е и изпълнител за тези дейности.  На Варненска територия ще има три стационарни спасителни поста на неохраняеми..

публикувано на 01.07.24 в 18:02