Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балет и детски спектакли ще се играят в парка на Военната академия в София

БНР Новини
Снимка: архив
С балета „Лебедово езеро” се открива петото издание на летния софийски фестивал „Опера в парка”. Различното този път е фокусът на неговата програма. На две открити сцени в парковото пространствона Военната академия „Г. С. Раковски” от 4 до 27 юли ще се играят балетните и детските постановки. Това не означава, че оркестърът и певците на Националната опера ще бъдат във ваканция. Спектаклите от Вагнеровата тетралогия „Пръстенът на нибелунга” ще бъдат представени в залата на театъра. Организаторите от Софийска опера и Столична община очакват многобройна публика не само от града, но и гости, дошли специално, за да се насладят на изкуството под открито небе.
Представленията за малките зрители са в почивните дни от 11 ч. Те са от детския класически репертоар: „Хензел и Гретел”, „Мечо Пух”, „Червената шапчица”,  „Козелът Сърдитко” и „Вълшебната флейта”. Софийската опера от години грижливо отглежда своята млада публика, като й помага да се влюби в това изкуство от най-ранна възраст. Наред с осемте детски заглавия, има и единайсет балетни.

Балетът е в брилянта форма – сподели неговият директор Сара-Нора Кръстева и добави, че последният месец е бил изключително натоварен за танцьорите. Те са имали представления в театрите в Пловдив, Русе, Тетевен и Стара Загора. Какво ще покажат във фестивалната програма сега - научаваме от Сара-Нора Кръстева:




Това са едни от най-харесваните заглавия, но те са и специално подбрани, за да се съчетаят с откритата сцена в парка. Две от действията в „Лебедово езеро”, както и балетът „Жизел” се развиват в гора. На това издание на фестивала за първи път в централните роли на „Жизел” ще играят Катерина Петрова и Цецо Иванов. Завършваме сезон, увенчан от успешни дебюти в балетни постановки . Обикновено има не повече от четири, а ние успяхме да подготвим шестнайсет, което е своеобразен рекорд.





С поглед към прогнозата за времето и най-вече към лятното небе, се надяваме тази година танцьорите да не плуват в истинска вода. Има такъв случай на тази сцена, за който мнозина с усмивка си спомнят. Факт е, че нито публиката, нито балетът са напуснали представлението „Лебедово езеро” – то е завършило, макар и с трудности, в мокрите, екстремни условия. В кръга на шегата, вместо да си пожелаем „На добър час” казваме „Попътен вятър” – усмихва се Сара-Нора Кръстева. Знаете, че в нашето изкуство балансът е нещо много важно и ако духне по-силен вятър може да се получат неочаквани ситуации. Но сцената е безкрайно красива, тук е приятно да се танцува. Разбира се, не можем да очакваме такива удобства, каквито театъра ни предоставя, но си заслужава публиката да види спектакли на открито. Удоволствие е и за самите артисти, макар че открито пространство наистина е предизвикателство.

Балетната трупа на театъра подготвя и изявата си във  фестивала „Сцена на вековете” на хълма Царевец във Велико Търново. Предстои и участие на „Аполония” в Созопол, една традиционна среща на изкуствата. Сара-Нора Кръстева загатва и началото на новия сезон, за който артистите усилено се готвят. „Спящата красавица” – един от най-известните балети от световния класически репертоар, задължава.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Топло фест" 2024 – политаме "Високо във въздуха" с хвърчила, музика и много забавления!

Пространството за изкуство, култура и диалог "Топлоцентрала" в София се готви за грандиозно закриване на своя пети сезон с пето юбилейно издание на емблематичния фестивал "Топло фест".  Под мотото "Високо във въздуха" пъстри хвърчила ще..

публикувано на 13.07.24 в 08:05
Димка Владимирова

Напусна ни народната певица Димка Владимирова

Тя е родена е на 28 юли 1935 г. в странджанското с. Бистрец. На 17 години се явява на конкурс в Държавния ансамбъл за народни песни и танци в София, където е одобрена за хоровия състав на Филип Кутев.  Владимирова е сред основателките на Ансамбъла за..

публикувано на 12.07.24 в 12:17
Найден Тодоров

Няма административен капацитет в Национален фонд "Култура"

В отговор на депутатски питания служебният министър на културата маестро Найден Тодоров заяви, че щатната бройка в Националния фонд култура е 11 човека. Те трябва да разпределят милиони евро за културата по Плана за възстановяване и устойчивост. Според..

публикувано на 10.07.24 в 12:25