Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Костандово грижливо пази своите традиции

БНР Новини
Снимка: Албена Безовска

Градчето е разположено в Западните Родопи, в прекрасната Чепинска долина. Близо е до Дорково – също прочуто със своя оригинален фолклор.

За хората, родени в Костандово, в съседните села се шегуват: „Само леко да го тупнеш, започва да пее и танцува.” Никола Бързаков, председател на читалище „Просвета – 1919 г.” разказва, че и до днес там спазват всички народни традиции. Както преди векове, на големите народни празници Благовещение, Еньовден, Бабинден и пр., извършват ритуалите така, както са ги научили от своите предци. Самият г-н Бързаков от най-ранна възраст е сред изпълнителите и солистите на Ансамбъла за изворен фолклор „Бояна”, в който има различни формации.

Самодейците от ансамбъл „Бояна” не искат да подражават на големите фолклорни ансамбли, които изпълняват предимно обработен фолклор. Хората от красивото родопско село се стремят да запазят оригиналното звучене. В репертоара на формациите са включени само местни мелодии и танци. А певците и инструменталистите се придържат към маниера, който са усвоили от по-възрастните музиканти. Когато ги слуша, човек има чувството, че е попаднал на истински селски празник, а времето се е върнало поне със сто години назад. Поради ред обстоятелства, мелодиите от Костандово носят белези на Пиринската фолклорна област, макар градчето да е в Родопската. И това е първото, което впечатлява слушателя.

Снимка„Ансамбълът е създаден преди 40 години” – продължава Никола Бързаков. „Преди това имаше група за автентичен фолклор. Главен художествен ръководител сега е Митко Карабельов, възпитаник на АМТИИ – град Пловдив. Още от най-ранната си възраст съм част от различни формации – детски, младежки… И до днес не мога да си представя живота без да танцувам и да пея. За съжаление, през последните години се наложи да направим някои промени. Преди бяхме повече от сто човека самодейци. Сега сме „свили” състава едва до 42-ма – колкото побира един автобус. Но продължаваме да пътуваме из страната и в чужбина. Представяли сме България на концерти и фестивали в Гърция, Македония и др. От Международния фолклорен фестивал в Закопане – Полша се завърнахме с втора награда и отличията „Сребърна брадва” и „Сребърен чан”. Участвали сме във всички национални фестивали и конкурси и винаги печелим първите места. Имаме огромна колекция от златни медали, златни плакети и пр. Изпълняваме само нашите местни песни и танци. Те се различават от фолклора на селищата около нас, дори тези, които са само на няколко километра. Носиите ни също са по-особени, но обичаите са почти същите. В Костандово има много преселници от Пиринска и Егейска Македония, дошли тук след 1878 г. Смесването на родопските песенни традиции с тези на преселниците е оформило характерен стил, който ние искаме да запазим на всяка цена. Българщината в Костандово е жива. Нашият ръководител, а и всички от ансамбъла постоянно търсим непознати мелодии, записваме ги от нашите майки и баби. Това са нашите „наследени песни”.”

Снимки: Албена Безовска



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лили Иванова

"Детелини"

Лили Иванова е безспорната прима на българската музика. Освен талант, дисциплина и отдаденост, зад десетилетията на върха стои и нейният избор на най-добрите музиканти, с които певицата е работила през годините.  Една от емблематичните ѝ песни –..

публикувано на 09.07.24 в 10:15

"Обич и песен" – нова порция летни концерти с част от вечните български песни

Проектът "Обич и песен" среща на сцената поколения обичани български изпълнители,   създали хитове в различни музикални стилове през годините. Мелъди рокът е представен от групата " Диана Експрес", които честват 50 години на сцена,..

публикувано на 08.07.24 в 10:15

Средновековни църкви отварят врати за музикалния фестивал Arbanassi Summer Music

За четиринайсета година камерна музика ще звучи в средновековните църкви-музеи “Св. Архангели Михаил и Гавраил” и “Св. Георги” в архитектурния резерват Арбанаси. От днес до 12 юли сред прекрасната акустика на храмовете музиканти от Белгия,..

публикувано на 07.07.24 в 06:00