Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арт вещомания или околосветско пътешествие в две стаи

БНР Новини

Доза арт настроение със стари рок и джаз парчета - това е столичният „Sterling club”. На гърба на Софийската математическата гимназия колекционерът на картини Антоний превръща двустаен офис в произведение на изкуството от края на XIX и началото на XX в. Старинните предмети предлагат на тукашните хора истинско околосветско пътешествие, а на чужденците – домашна автентична атмосфера.

Снимка

В „Sterling club” можете да разлистите стари книги на различни езици под светилник от Саудитска Арабия. Върху австрийски шкаф от 1900-а се срещат издания на „Българско народно творчество”, съчинения на Толстой, „История на френската литература”, разкази на Джек Лондон и много други. Наздравица може да вдигнете на френска маса, седнали на белгийски стол, да видите цигари от 1919-а в съседство със старинен пепелник от Австралия. От сряда до неделя може да слушате лайв музика, докато се наслаждавате на картините на Емануил Василев и на акварел в майсторски изработени рамки.

Снимка

„Най-много си харесвам камилата, тя представлява детска играчка от 1900-а година”, споделя собственикът на „Sterling club” Антоний. „Любими също така са ми и хармониките, които са много редки и които събирам от години. С удоволствие свиря на тях. Като цяло не съм привързан толкова много към някоя вещ, но най-голямата ми тръпка са картините. При всяка възможност „спасявам” картини, знаете, в тази криза изкуството се продава на безценица. Ако човек търси усилено, със сигурност ще попадне на нещо интересно. Така например съм събрал предмети от Америка, например от Перу, Чили, също и от Индия”.

Снимка

„Sterling club” е страхотно местенце за разпускане с приятели и истински източник на творческа енергия. Тук се събират основно хора на изкуството. А и къде другаде в София можете да видите едновременно средновековна резба, подобна на тази в Боянската църква (паметник на ЮНЕСКО) и медна индианска пластика. Ако „Sterling club” ви се струва познат, сигурно сте гледали някоя от сериите на успешната филмова продукция „Под прикритие”.

Снимки: Анна Капитанова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 900 000 българи са пътували в чужбина през отпускарския месец август

Пътуванията на български граждани в чужбинапрез август 2024 г. са 903 400, или с 8.3% повече от август 2023 г, съобщи Националният статистически институт в Световния ден на туризма - 27 септември. Пътуванията с цел почивка и екскурзия..

публикувано на 27.09.24 в 13:58

За първи път след 1985 г. се променя посоката на демографските данни

За първи път от 38 години населението на България почти е спряло да намалява. За 2023 г. намалението е с едва 0,3%, или само 2229 души. Това показват данни на правителството от отчета за изпълнение на стратегията за демографско развитие през..

публикувано на 27.09.24 в 11:15

38% от пълнолетните в страната са готови да отидат да гласуват на 27 октомври

Ако изборите са днес, 7 са сигурните участници в следващия парламент. Това показва социологическо проучване на "Тренд", по поръчка на "24 часа" . ГЕРБ-СДС е начело с 24,8%  поддръжка. Второто място си оспорват "Възраждане" и "Продължаваме..

публикувано на 27.09.24 в 10:20