Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поп певицата Жана Бергендорф – живот, изпълнен с музикални предизвикателства

БНР Новини
Снимка: личен архив

През последните години много млади и талантливи изпълнители изгряха на родната ни сцена, благодарение на телевизионни реалити формати. Една от тях е Жана Бергендорф – носител на първа награда от „X Factor 2013”. Докато стигне до този важен за нея момент, тя извървява дълъг път в музикалното си развитие. Като дете пее в ДВГ „Врабчетата”, а след това става хорист в детския радиохор на БНР. Като завършва средното си образование, Жана заминава за Азия. В продължение на шест години работи всяка вечер с рок група:

„На осемнадесет години заминах да пея в Южна Корея. Изпрати ме учителката ми по музика от вокалната формация „Врабчетата” Адриана Венкова. Имах пълната подкрепа и от семейството си за това далечно пътуване. Натоварването там беше огромно, но мисля че е важна школовка за всеки един артист. След толкова много време, накрая се прибрах в България. Намерих себе си като певица тук и разбрах, че трябва да остана.”

Личният ѝ живот я отвежда за известно време в Дания. Там за първи път участва в кастинг за местния „X Factor”, но не постига конкретен резултат. След две години заедно със семейството си, певицата се установява в София. Как се развива в последствие, разказва певицата:

„От както съм се върнала в България, всяка вечер имах участия в столичния клуб „Swingin' Hall”. Изключително съм благодарна на всички музиканти, които така добре ме приеха – Стоян Янкулов-Стунджи, Вили Стоянов, Мишо Йосифов и други талантливи инструменталисти. Научиха ме на невероятно важни тънкости в пеенето. Създадоха ми комфорт на сцената, благодарение на който се чувствам чудесно. Насочиха ме и към джаз музиката – нов за мен жанр като изпълнител. Науката е скъпо нещо и човек трябва да е благодарен като получава знания. Щастлива съм, че имах възможност да се докосна до тях.”

Миналата година се явява се на кастинг за българското издание на „X Factor”. За целия период в шоуто, Жана нито един път не излиза на елиминации. Стига до финал, заедно с Ана-Мария Янакиева и Атанас Колев-Наско, които се класират съответно на трето и второ място.

На края на музикалната надпревара, на 20 декември 2013 г., Жана Бергендорф печели първо място в реалити формата „X Factor”.

„Научих се как да се държа пред камера” – емоционално споделя певицата. „За мен в началото това беше голям шок. Фактът, че толкова много хора ме гледат, за мен бе огромно напрежение и притеснение. Но за щастие не се подадох на страха. През цялото време най-големият ми стимул на този конкурс беше моят четиригодишен син Леон. Мислех само за него преди да изляза на сцената.”

Съвсем скоро Жана Бергендорф се завърна от Лондон, където записа своя дебютен сингъл.

„Всичко което ми се случва в момента е заради моя продуцент от „Вирджиния Рекърдс” – Саня Армутлиева. С нея бяхме два пъти в Лондон, като имах щастието да попадна в едно от най-големите независими европейски студия „Метрополис”. Там се срещнах с известни личности от музикалния бранш, сред които Рей Хеджис и Найджъл Бътлър – едни от най-успешните автори и продуценти на Острова в момента. След като чуха сингъла по който работихме с българския екип „Самурай” ми предложиха да направят нейна английска версия със заглавие „Remember Me”. Като чух мелодията и история се влюбих в тази песен. Нямам търпение тя да излезе на музикалния пазар. А „Самурай” е по текст на Руши Видинлиев и съм му благодарна, че успя да намери мен в тези стихове.”

Преди месец се състояха снимките на видеоклипа към „Самурай”, заснет с най-нова „hi-end” роботизирана технология. Тя се използвана в заснемането на сюрреалистични сцени в видеоклипове на Кайли Миноуг и други световноизвестни музиканти.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Най-щастливият човек" тръгва на "Най-щастливото турне"

Графа поставя началото на "Най-щастливото турне" тази вечер (28 юни) с концерт в Летния театър в Стара Загора. В основата на голямото лятно шоу на Влади Ампов е концепцията на грандиозния му концерт на Националния стадион "Васил Левски" в София,..

публикувано на 28.06.24 в 10:15

"100 причини"

Имаме поне "100 причини" да обичаме Мария Илиева, която посрещна лятото с едноименно ново турне. В поредицата концерти, започнали на 21 юни от Стара Загора, поп дивата изпълнява както най-големите си хитове, така и чисто нови песни от предстоящия си..

публикувано на 27.06.24 в 10:15

Орлин Горанов празнува 50 години "магия" на сцената с турне

Любимецът на няколко поколения, вечният чаровник с кадифен глас Орлин Горанов отбелязва "50 години магия" на сцената с турне. Първият от концертите е тази вечер в Пловдив, следват още пет от големите градове : Шумен (28 юни), Велико Търново (5..

публикувано на 26.06.24 в 10:15