Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огърлие „Златен век” за френския посланик в София

БНР Новини
Снимка: БТА

В деня на националния празник на Франция, 14 юли, посланикът ѝ в София Ксавие Лапер дьо Кабан бе награден с почетен знак „Златен век” – огърлие за заслуги в развитието на културното сътрудничество между България и Франция. Церемонията се състоя сред великолепието на Тронната зала в бившия Царски дворец, сега Национална художествена галерия, сред изложените там творби на големия френски скулптор Огюст Роден. Изложбата е част от поредица гостувания у нас на колекции от великите френски майстори, започнала с произведения на Едгар Дега през 2010 г. при предишния посланик Филип Отие. „Негово Превъзходителство Ксавие Лапер дьо Кабан притежава всички качества на съвременния дипломат – блестящо образование, огромен опит, широта на възгледите, много точна преценка на ситуациите”, заяви при връчването на отличието министърът на културата Петър Стоянович, наричайки посланика „истински приятел на България”.

„Много съм развълнуван и горд с тази награда”, заяви френският посланик, отдавайки дължимото и на своя предшественик. „Заедно с министъра на културата Петър Стоянович имах голямото удоволствие да открия няколко великолепни изложби, подготвени от моите предшественици. Преди девет месеца, само дни след моето пристигане в България, открих изложбата на Жул Паскин. А преди месец и половина стана реалност и тази изложба на Огюст Роден в НХГ. Тази наша политика не е нова и тя е знак на все по-близките отношения между Франция и България. Ние, като европейци, имаме нужда да се познаваме по-добре. И мисля, че културата е най-добрият път за постигане на тази цел.”

За Радио България посланик Лапер дьо Кабан се спря на предстоящия още по-амбициозен българо-френски проект – представяне за първи път на тракийското наследство в прочутия музей Лувър в Париж.

„Изложбата трябва да се състои от 15 април до 15 юли 2015 г. и ще представя културата на траките чрез богатите находки, намерени около гробницата на техния цар Севт ІІІ в Долината на тракийските царе. В изложбата ще има експонати от 15-ина български музеи, избрани съвместно от експерти на Лувъра и на български музеи. Така полагаме началото на дългосрочно сътрудничество между френските и българските музеи за бъдещи разменни гостувания. Веднага след края на тракийската изложба в Лувъра, в България ще гостува експозиция от неговите фондове, отнасяща се до културата на римляните.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България, видяна от Бетани Хюз

Историята винаги се нуждае от добри разказвачи. Херодот е обявен за баща на историята, не просто защото пише първата история, а защото първи е чел своите текстове публично в Одеона на Атина. Има два вида историци. Едните цял живот изследват определена..

публикувано на 30.06.24 в 06:15
Кадър от филма

Филмът "Безветрие" на Павел Веснаков е в селекцията на фестивала в Карлови Вари

Филмът "Безветрие"/Windless/ на българския режисьор Павел Веснаков влиза в селекцията на започващия днес кинофестивал в Карлови Вари. Копродукцията на България и Италия е част от състезателна програма Proxima, която показва филми на автори от..

публикувано на 28.06.24 в 10:10

На 22 юни отбелязваме Деня на българския фолклор

Днес отбелязваме Деня на българския фолклор. Той е обявен през 2019 г. от Министерството на културата по идея на фолклорния ансамбъл „Чинари“ с подкрепата на "Мистерията на българските гласове", перкусиониста Стоян Янкулов - Стунджи, "101 каба гайди" и..

публикувано на 22.06.24 в 11:25