Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивална вълна в старопрестолния град

Осем концерта, девет страни участници и 470 изпълнители. Така в цифри може накратко да обобщим предстоящото 17-то издание на Международния фолклорен фестивал във Велико Търново – празник, очакван всяка година с голям интерес. От 19 до 26 юли градът ще се изпълни с музика, танци, феерия, багри и културно многообразие. Подробности научаваме от Емил Павлов, президент на фестивала:

Концертите са повече от осем, защото ежегодно гостуваме и в градове, съседни на областта, като Разград, Трявна, Русе. Подготвили сме осемдневен фестивал в новия ни летен театър в парка „Марно поле”. Освен концерти на ансамблите, организираме и богата съпътстваща програма. Ще има вечер на традиционната кухня, пленери и конкурси. А колкото до участниците – за изминалите години над 230 състава от 98 страни са показали своето изкуство. Сега посрещаме изпълнители от Мексико, Колумбия, Индонезия и Грузия, които ще бъдат за първи път в България, а също и от Египет.  Ще участват групи от различни части на Европа, от Латинска Америка, Азия. Всички тези различни по произход и култура млади хора контактуват и интерактивно в социалните мрежи. През цялата година поддържаме връзка с тях, подкрепяме  таланта и желанието им да съхранят самобитното си национално творчество.

От Емил Павлов научаваме още, че форумът във Търново е  партньор на ЮНЕСКО и като такъв вече пета  година се стреми да предлага  утвърдени практики в списъка със световно културно богатство.  На търновска сцена са представяни шедьоври,  като Sama Dance  от Индонезия,  дервишки танци и др. По традиция в рамките на МФФ-Велико Търново има вечер, посветена на България. Тази година тя е част от ІV-ия национален преглед на фолклорните ансамбли у нас. А най-добрите получават покрепа за изява на престижни международни фестивали.  Участниците ще взривят публиката с ритмичните си изпълнения и добро настроение и ще я запознаят с богатството и разнообразието на българския фолклор.  Спектакълът ще включва  изпълненията на  ансамблите от София „Балкан” и „Жар”, на детско-юношеския „Българче”, танцовия „Търновче”, професионалния „Искра”, 60-годишния „Сидер Войвода” и формация „Илиев”.

Милена Чирпанлиева от фолклорен ансамбъл „Балкан”  казва, че съставът репетира с желание и ентусиазъм за предстоящия фестивал в Търново.

Ансамбъл „Балкан”. Снимка: личен архивПоканата е голяма чест за нас. Самият град е уникално място с красотата и историята, която носи в себе си. Към това прибавяме възможността да бъдем част от този събор на култури от цял свят – това е невероятно изживяване. Ще участваме и в дефилето по улиците на Велико Търново,  на което всички обличат най-красивите си костюми и с музика и танц представят националното си богатство. А след това на сцената ще изиграем нашия „Шопски танц”. Заминаваме с група от 30 танцьори, на възраст от 13 до 50 години. Те са с различни професии, има ученици и студенти. Ръководител на ансамбъла е Кирил Чирпанлиев, голяма част от танците са по негова хореография. Те разказват за  българските ритуали и така запознаваме публиката с нашия бит, история, традиции. Обичаме фестивалните прояви,  защото създават трайни взаимоотношения помежду ни. За краткото време заедно всички показват най-позитивното от народопсихологията си. Контактите са неформални, провокират към опознаване културата и историята на различни страни.  Фестивалът събира на едно място млади, позитивни, ведри хора. Той е традиция, която превръща културното събитие в празник за участници и публика.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Проф. Красимир Станчев

Проф. Красимир Станчев: С езика човек може да си служи за всякакви цели – от най-миролюбиви до обявяването на война

" Гаснещият огън често пъти се разгаря отново благодарение на няколко оцелели въгленчета." С тези топли думи професорът по славянска филология Красимир Станчев вдъхва надежда, че изтляващият интерес към българската азбука, българския език и..

публикувано на 09.07.24 в 10:40

Отдаваме почит на патриарха на българската литература Иван Вазов

Националният литературен музей отбелязва 174 години от рождението на Иван Вазов. Честването преминава и под знака на кръглата годишнина от първото самостоятелно българско издание на романа "Под игото“, публикуван през 1894 г. от издателство "Т. Ф...

публикувано на 09.07.24 в 09:15

"Земята на розите" – филм за надеждата, че можем да сме по-добри и приемащи хората с увреждания

Данни от преброяването на населението у нас, проведено през 2021 година, сочат, че в страната живеят 654 547 лица, които имат призната трайно намалена работоспособност или степен на увреждане. От тях 22 248 са деца, а 632 299 са лицата на възраст 16 и..

публикувано на 09.07.24 в 07:05