Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жан-Клод Юнкер и България

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Бившият премиер на Люксембург и председател на страните от еврозоната Жан-Клод Юнкер ще оглави следващата Европейска комисия, решиха във вторник членовете на Европейския парламент. Абсолютното мнозинство за кандидата на ЕНП беше осигурено с подкрепата на повечето евродепутати от групите на социалистите и либералите, и част от зелените. Тази номинация е добра за България, защото Юнкер е с много положително отношение към нашата страна. „ЕС не би бил цялостен без България. Винаги съм подкрепял приемането й. Неслучайно договорът ви за присъединяване беше подписан в Люксембург, когато аз бях премиер, а страната ми беше ротационен председател. Страната ви ми е много близка. Там се чувствам у дома, защото България е истинска европейска държава”, каза Жан-Клод Юнкер в интервю за БНР по време на предизборната си кампания.

Договорът за присъединяване на България и Румъния към ЕС бе подписан на 25 април 2005 г. в Люксембург, не без участието на Юнкер, припомня си пред Радио България първият български еврокомисар Меглена Кунева, тогава министър по европейските въпроси.

„Трябваше да изберем дали да подпишем на 25 април, когато беше заседанието на съвета на външните министри, или да изчакаме Европейския съвет, където се събират премиерите, продължава Меглена Кунева. – Признавам си, че се изкушавах от по-голямата тържественост при премиерите на страните-членки. С тогавашния министър-председател Симеон Сакскобургготски решихме да не отлагаме. Това се оказа много важно стратегическо решение. Следващият Европейски съвет се проведе, след като Франция и Холандия бяха казали „не” на Европейската конституция. Ако ние бяхме изчакали, може би нещата нямаше да се развият толкова добре за нас. Имаше вероятност някоя от двете страни да се съобрази с мнението на гражданите си и подписването не би минало леко.”

До каква степен това добро отношение на Юнкер към България би могло да помогне на страната?

„Ако ме питате дали това ни осигурява някаква привилегия, в смисъл да минем с по-малко изисквания към нас, би било нелепо, отговаря Меглена Кунева. – Можем да разчитаме на човек, който смята, че солидарността е ценност и трябва да се помага на страните, които все още настигат в своето развитие. На човек, който е готов да защитава тази невинаги популярна теза сред своите колеги.”

„Стига вече с израза стари и нови държави. Има държави-членки на ЕС. Смятам, че това е достатъчно красноречив отговор за отношението на Юнкер към България през следващите пет години, каза в интервю за БНР Филиз Хюсменова – български евродепутат от групата на Алианса на либералите и демократите в Европа. Надявам се той да остане приятел на България и всички евродепутати, които сме националният отбор, тук в Страсбург и Брюксел, да направим така, че да привличаме повече съмишленици и повече приятели на нашата страна.”

По повод категоричното становище на Жан-Клод Юнкер, че процедурата за мониторинга на България от ЕК трябва да продължи, пред БНР Томислав Дончев от групата на ЕНП заяви:

„Относно коментара за мониторинговия механизъм, не би следвало някой да е смутен, или да има изненада, каза той. – Аз искам в един момент той да отпадне, но защото България е изпълнила всички изисквания, а не защото председателят на ЕК е добронамерен към България. За съжаление, няма как да не отбележа, че през последната година и половина и като реални стъпки, и като имидж България се отдалечи от перспективата мониторинговия механизъм да бъде премахнат.”

„Ние се познаваме много добре с Жан-Клод, още от времето, когато и той беше премиер, и аз – министър-председател на България, заяви пред БНР лидерът на ПЕС Сергей Станишев, евродепутат от Прогресивния алианс на социалистите и демократите. Това беше периодът преди влизането на България в ЕС и след това. Имали сме много разговори и откровени отношения. За мен Жан-Клод е истински европеец, човек, за който европейската идея не са празни думи и политически декларации. Той е самостоятелен човек, който умее да отстоява позиции. Надявам се, че като президент на Европейската комисия ще я направи по-силна.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили и джаз си дават среща в Поморие

За поредна година Поморие кани любителите на джаза и ретро автомобилите на фестивала "Анхиало Classic Cars & Jazz Fest". Той се организира от "Classic Car Поморие" в партньорство с Авто мото клуб "Анхиало" и Народно читалище "Просвета 1888", Поморие...

публикувано на 13.07.24 в 07:10
Снимката е илюстративна

Обявено е частично бедствено положение заради пожарите в България

Заради два големи пожара областният управител на Хасково Мехмед Атаман обяви частично бедствено положение в общините Ивайловград и Тополовград , съобщи пресцентърът на областната администрация в Хасково. На 12 юли около 14:40 часа са възникнали две големи..

публикувано на 12.07.24 в 19:15

България днес - 12 юли 2024 г.

В "България днес" на 12 юли ви разказваме за едно българско село във Варненско, което е пример за оцеляване по български. В рубриката "По съседски" правим обобщение на по-значимите събития от Балканите през отминаващата седмица. Говорим за..

публикувано на 12.07.24 в 19:00