Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сопраното Светла Василева записа албум с радиооркестъра

БНР Новини
Снимка: БГНЕС
Метрополитън, Ла Скала, Ковънт Гардън – световните театри са покорени от талантливата и артистична българка Светла Василева. Сопраното е чест гост на оперните сцени не само в Европа и Америка, а и в Япония и Австралия. Графикът й е запълнен с ангажименти за години напред, но в родината си тя е малко позната. Може би защото след завършване на НМА в София заминава за Италия, където учи и работи. Нейният съпруг е италианец, а 11-годишната й дъщеря носи красивото японско име Юме. Тя пътува с майка си по цял свят, заедно бяха и в България. Повод бе първият проект, който Светла Василева записа по идея на БНР.

Дискът ще включва 12 мелодични и популярни канцонети. „Върни се в Соренто”, „Санта Лучия”, „Не ме забравяй” са познати от репертоара на Лучано Павароти и Пласидо Доминго. На концерти ги изпълнява и Андреа Бочели, с когото българката е пяла неведнъж. Нашата медия е продуцент на албума, който се очаква да бъде издаден през есента на т.г. Пет дни певицата прекара в компанията на музикантите от Симфоничния оркестър на БНР в Първо студио. Записите бяха под палката на Марчело Рота, братовчед на известния филмов композитор Нино Рота и приятел на Андреа Бочели. С диригента Светла Василева се познава и работи от години. „Радвам се, че оркестърът е в пълния си състав, защото за изпълнението на неаполитанските канцонети трябва плътна оркестрация” – каза Маестро Рота и похвали радиосимфониците. А последния ден в студиото дойде Васко Василев. Световноизвестният цигулар от години е приятел и почитател на изкуството на оперната певица. Той долетя специално у нас за участие в записите на първия й български диск. Концертмайстор на Кралската опера в Лондон, Васко призна, че до днес не е слушал по-добра Виолета в „Травиата”. Двамата музиканти изглеждаха като деца на сцената, щастливи, талантливи, развълнувани от музиката, която изпълняват. В последните минути звукозаписно време чухме гласа на едно тъмнокосо момиче. То припяваше в известната Funikuli Funikula, в началото плахо, след това по-смело, застанало между Светла и Васко. „Това не беше планирано – обясни Светла Василева. – Останаха ни десетина минути и импровизирахме на момента с тази песен. Не знам дали ще влезе в диска, по-скоро бе за удоволствие и ведър финал.” Оказа се, че това е Юме Пилегрино, нейната дъщеря, която знае български:

Снимка„Много емоционално беше, аз никога преди не съм пяла пред публика – казва Юме. – Знам песента, репетирах я с мама, но не се чувствах сигурна, когато ме извика на сцената. От малка обичам музиката, учих пиано и цигулка, но още не съм решила каква ще бъде моята професия. Имам конче, с което тренирам и мечтая да отида на конкурси и състезания. Пътувала съм по цял свят, много обичам да идвам на гости при баба ми в Рилци /квартал на Добрич/ както и да пея, с мама.”

Светла Василева има и българско, и италианско гражданство, но винаги е подчертавала, че е българка. И още нещо – семейството й пътува навсякъде с нея . „Ако човек успее в професионално отношение – това е един успех, а ако успее да изгради здраво семейство – това вече са два успеха, нали?” – с усмивка казва тя.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Служебният министър Найден Тодоров

Работещите в културата не създават вкуса на обществото, каза министър Тодоров

"По един уникален начин е намерено, как всеки сектор в културата да се финансира погрешно. Хората на изкуството в момента работят точно като фабрики и вместо да създават вкуса на обществото, те са принудени да се водят по този вкус, за да спечелят повече..

публикувано на 08.07.24 в 09:04
Монаси от манастир в Дхамаршала, Индия

Монаси от Тибет представят в Бургас хималайската култура

Монасиот Тибет пристигат на 6 юли в Бургас. Делегацията от Фондация за хималайска култура включва Лобсанг Фънтсок – председател, трима монаси, близки до Далай Лама, десет автентични танцьори, които съчетават в движенията си музика, колорит и..

публикувано на 06.07.24 в 09:15

Елина Кешишева с изложба за силата на оцелелите от домашно насилие българки

Над 20 жени са убити от своя партньор или друг близък до тях мъж в България през миналата година, а регистрираните случаи на домашно насилие за 2023 година са близо 1400. Според сайта "Спасена" за първите шест месеца на 2024 г. най-малко десет са..

публикувано на 04.07.24 в 11:05