Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Производството и износът на текстил и облекло се възраждат

БНР Новини
Снимка: архив

По данни на Националния статистически институт и Евростат секторът за производство на текстил и облекло отчита ръст на експорта през 2013. За миналата година той достигна 1.8 млрд. eвро – най-високата стойност на износа ни от 2007 година насам. Отбелязан е ръст на експорта ни със 7% спрямо 2012 година. От споменатите 1.8 млрд. евро, делът на текстилни тъкани възлиза на 328 милиона евро или около 18% от общия експорт.

„Като цяло страната е по-силна в сектор „облекло” – каза в интервю за Радио България председателят на Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил Радина Банкова. – Експортът на текстил и облекло в момента преживява нов разцвет и се доближава до най-силните години преди кризата. Европейските страни остават наши традиционни пазари. Радваме се, че има значително възстановяване на интереса от тези страни, тъй като само допреди 2-3 години голямата вълна от клиенти работеше основно в Далечния Изток. Сега обаче наблюдаваме отлив от Азия и Северна Африка. Много сериозни фирми се завръщат в България заради географското положение, старите традиционни взаимоотношения и технологичните възможности на предприятията. Най-големият ни пазар остава Германия, следвана от Италия, Франция, Гърция и Испания. Вътрешното потребление е сравнително малко. Въпреки че през 2013 отчитаме 25% ръст спрямо предходната година, то е под 10% от общото производство”.

Според Радина Банкова износът на текстил и облекло възлиза на около 18% от общият износ на страната, което е доста значителен дял. Водещи са петролните продукти и туризмът, но този бранш е един от най-големите в страната.Как се отрази световната криза на сектора?

„През 2010 година имаше сериозeн спад на поръчките, поради проблеми с финансирането на дългосрочни производствени програми. За наша радост, тъй като текстилният бранш е почти изцяло експортно ориентиран, дори текущата криза няма да повлияе на производствените мощности, защото ние на практика не сме обвързани с вътрешния пазар. Би ни повлияло единствено влошаване на факторите на кредитиране – като поскъпване на кредита и по-високи такси за обслужване, тъй като те и в момента не са много ниски спрямо европейските нива. А това би оскъпило изделията ни в някаква степен.”

Според Радина Банкова доброто развитие на сектора е резултат от възстановяването на европейските пазари, засиленото търсене на мощности в Югоизточна Европа. И още: на отлива от Далечния изток и в частност Китай, където има повишаване цената на труда и на изделията, усложнената ситуация във Виетнам и Бангладеш, политическата криза през последните 2 години в страните от Северна Африка. Това доведе до отлив на европейски инвеститори от тези места. „За нас това означаваше свежа глътка въздух и връщане на клиенти към България. В момента целият бранш работи на пълни обороти. Основният проблем пред нас остава недостигът на работна ръка”.

Друг голям проблем е остарялата нормативна база по отношение на трудовото законодателство и съвременните изисквания към образованието и професионалното обучение. Наред с това, с продължаващата вече повече от година политическа криза, различни проекти по европейски програми за енергийна ефективност и технологична модернизация не функционират и не е известно кога ще започнат да работят. „Убедена съм, че нашият бранш ще има две нулеви години за възможност за кандидатстване по европейски програми”, твърди Радина Банкова.

Какво е бъдещето на сектора текстил и облекло?

„Ние сме изключително зависими от развитието на икономическата и политическата среда в ЕС. Важно е доколко там има сериозна визия за това как да се развиват браншовете и кои от тях да останат в Европа. Най-голямата ни надежда е, че Европейската комисия има визия за това, че в Югоизточна Европа трябва да останат производства, които имат традиции и технологични възможности. За наша радост текстилът и облеклото са сред тях.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентството не носи отговорност за липсата на български посланик в Киев

Отговор на въпроса защо не е завършена процедурата за назначаването на предложения от външно министерство кандидат за български посланик в Украйна трябва да се търси от ведомството. Това посочват от прессекретариата на президента Румен Радев по повод..

публикувано на 24.07.24 в 09:02
Делян Пеевски

Изпратиха до институциите доклад за корупция в Агенция "Митници"

Съпредседателят на ДПС и председател на парламентарната група на движението Делян Пеевски е изпратил до вътрешното министерство и агенцията за национална сигурност доклада за дейността на Временната комисия от 49-ия парламент за разследване на..

публикувано на 24.07.24 в 08:53

Българите пътуват с коли повече от своите балкански съседи

Българите изпреварват своите съседи, изминавайки зад волана средно годишно над 21 000 км, предаде БГНЕС. Зад тях по километраж са сърбите, които изминават годишно 20 028 км. Румънците изминават 20 338 км. Унгарци и хървати също пътуват по-малко -..

публикувано на 24.07.24 в 08:35