Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експериментът „Орешарски” се разпадна преди формално да приключи

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Преди месец премиерът Пламен Орешарски публично призна, че правителството му е било програмирано да бъде буфер между предходното на партия ГЕРБ и следващото, а преди десетина дни обяви, че парламентът може да гласува оставката му между 23 и 25 юли. Вчера председателят на парламента Михаил Миков каза, че оставката ще бъде гласувана на 23 юли, ако премиерът Орешарски я подаде. Събитията от последните дни показват, че експериментът „Орешарски” се е саморазпаднал преди формално да приключи.

Докато на Европейския съвет в Брюксел Орешарски подкрепяше кандидатурата на близкия до ГЕРБ български еврокомисар Кристалина Георгиева за поста върховен представител на ЕС за външната политика, лидерът на социалистическата партия, която сформира правителството му – Сергей Станишев, твърдеше, че този пост трябва да бъде поверен на кандидат на Партията на европейските социалисти. Междувременно, в София, социалистическата партия бламираше собственото си правителство, отказвайки да подкрепи цялостно предложението му за актуализация на бюджета. 14 месеца след сформирането на кабинета, между партията мандатоносител и нейния премиер очевидно е настъпил срив. Свидетели сме на саморазпад след повече от година упорит отказ на призивите за оставка. Разпадът очертава сложна картина в страната.

Бойкотиран от ГЕРБ и „Атака”, парламентът не функционира. ГЕРБ твърди, че ще се върне в парламента само за да гласува оставка на кабинета, а такава още няма. Има обаче правителствен проект за актуализация на националния бюджет и на бюджета на Националната здравноосигурителна каса, която може да приеме само законодателният орган. Без актуализация, дейността на предстоящото служебно правителство и на здравната система може да бъде блокирана.

Сложна е картината и в политическото пространство. Отношенията между управлявалите досега Социалистическа партия и Движението за права и свободи /ДПС/ са обтегнати. Кабинетът „Орешарски” всъщност си отива заради отказа на ДПС да продължава да го подкрепя. При създалите се обстоятелства Социалистическата партия няма да излезе по-силна и й се налага да сменя лидера си преди предсрочните избори. Партия ГЕРБ излиза печеливша, но изглежда не толкова, че да спечели самостоятелно мнозинство в новия парламент. Ако ГЕРБ реши пак да управлява сама, макар и без собствено мнозинство, може да се окаже, че кабинетът „Орешарски” е бил безсмислен буфер между едно старо и едно ново правителство на ГЕРБ, заради който страната е загубила повече от година. Представителството на България в Европейската комисия ще трябва да се предложи от служебен кабинет, назначен от президента на републиката, който е близък до ГЕРБ. Това може да наклони везните в полза на номинация за еврокомисар, определена от ГЕРБ, но може и да намали шансовете на България да получи в Европейската комисия тежък ресор. Защото ставащото в България натрапва усещане за политическа нестабилност и непредвидимост.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пожарите изпепелиха местообитания на световно застрашени птици

Горските пожари през последните седмици застрашават не само хората и населените места, но и ценни природни местообитания – дом на огромно разнообразие от видове, част от които световно застрашени. За това предупреждават от Българското дружество за..

публикувано на 10.08.24 в 13:24
Райна Манджукова на джаз фестивала в Банско

Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България

“ Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България, за да могат българите тук да виждат, че чужбина не е присъда, нито е някакъв окончателен избор .” Това заяви за БТА изп. директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина..

публикувано на 10.08.24 в 11:45
Васил Терзиев

София ще има десет нови метростанции през 2027 г.

Новите десет станции на столичното метро ще бъдат завършени през 2027 г., съобщи кметът на София Васил Терзиев, който инспектира участъка от разширението на третия лъч. По думите му, 46% от пътуващите всеки ден хора ще се възползват от подземния..

публикувано на 10.08.24 в 09:02