Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Следобед в Градската градина на София

БНР Новини
6
Снимка: Христина Тасева

Шумът на фонтана пред Народния театър озвучава едно от най-посещаваните и артистични места в центъра на София – Градската градина. През слънчевите летни дни паркът никога на остава пуст. Освен че е място за срещи, концерти и изложби на открито, базари и различни културни прояви, градината е едно от най-любимите места на жителите на столицата. Тя привлича с прохладата на фонтана, достолепието на сградата на Народния театър „Иван Вазов”, с духа на Софийската градска художествена галерия (СГХГ) и красивите статуи в парковото пространство, които са част от неповторимата атмосфера на това място.

Снимка

Градската градина е най-старият парк в София. Съществувала е още преди Освобождението от османска власт в 1878 г., когато е била с по-малка площ. В същата година – 1878, е била преустроена и разширена, имало е малък воден кът, павилион за музиканти и слънчев часовник. Градината пази част от историята на стара София и за всяка сграда около нея може да се разкаже много. СГХГ се помещава в сградата на бившето градско казино и притежава една от най-значимите колекции на българско изкуство. Тя е и първата постоянна картинна галерия в България.

Градината е предпочитана от хора на всякаква възраст. Посещават я софиянци от старото поколение, които помнят интересни подробности за мястото. Възрастна софиянка разказва:

„Има настроение в тази градинка, а и Народният театър е отсреща и затова идвам тук с голямо удоволствие. Посещавам това място от години и си спомням, че едно време точно пред Народния театър имаше много хубава статуетка на едно човече. Жалко, че изчезна, това беше доста отдавна.”

Снимка

Народният театър е построен през 1907 г. на мястото на стария дъсчен театър „Основа” по проект на виенски архитекти. През 1928 година е доставена сценична техника от Германия, с каквато са разполагали само най-добрите европейски театри, и която работи и до днес. При тържественото му откриване на 3 януари 1907-а, група студенти освирква княз Фердинанд I и той решава да затвори Софийския университет за шест месеца. До 1999 г. в Градската градина се помещава мавзолеят на Георги Димитров, ръководител на Българската комунистическа партия и генерален секретар на Коминтерна, премиер на България. След разрушаването на мавзолея се открива прекрасна гледка към Националната художествена галерия.

Снимка

Редовни „гости” на Градската градина са шахматистите и майките с деца, а тревните площи са любимо място за младежите, които се излежават, разговарят, свирят на китара или слушат уличните музиканти.

Снимка

Добри работи наблизо и често посещава градинката…

„Фонтанът е много хубав”, казва той. „Инициативата с информационните табла, изложбите също са много интересни. Мястото се поддържа зелено и изглежда много добре.”

Снимка

Албена често е тук, това е едно от любимите ѝ места в София:

„За мен това е място за среща с приятели, харесва ми това, че е близо до всичко, в центъра на града е, има много хора, човек може да види познати лица”, посочва тя. „Може да седнеш на свеж въздух, без да слушаш шума на колите.”

А ето една дама, която просто си почива в центъра на града:

„Живея наблизо и обичам да идвам тук. Много често идвам, за да чета книги и да пиша разкази. Харесва ми атмосферата, защото има много хора, виждам радостни лица, чувам смеха на децата, блика живот…”.

Снимки: Христина Тасева



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова за „последни избори“

За нас тези избори трябва да бъдат последни за следващите години. Повече компромиси не бива да се правят с народа, с обществото и политическата система, призова лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред младежката академия на партията в Пловдив. Той каза, че..

публикувано на 20.07.24 в 13:59

Българската патриаршия признава самостоятелността на македонската архиепископия

На въпрос какво трябва да бъде отношението на българската църква към църквата в Северна Македония главата на Българската патриаршия каза пред БНТ, че Светият синод има решение от края на 2022 г. "Ние приехме решението на архиерейския събор на..

публикувано на 20.07.24 в 11:42

Президентът отиде при пострадалите от пожарите в Болярово

На петия ден от пожарите политиците започнаха да пристигат в крайграничната община Болярово, където бедстват 7 села. Една от причините за моето посещение е да изразя съпричастност към хората от с. Воден, който пострадаха от големия пожар...

публикувано на 20.07.24 в 10:39