Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България се готви за отбелязване на Първата световна война

БНР Новини

Навършват се 100 години от началото на Първата световна война – една от най-унищожителните в историята. България се включва в нея през октомври 1915 година, наскоро излязла от двете кръвопролитни Балкански войни(1912-13 г.) Тя участва в тях, водена от желанието за национално обединение на земи извън границите на страната, населени предимно с българи. Втората от тях завършва с национална катастрофа.

Твърде пресни са били раните от Втората балканска война – казва в интервю за Радио България известният историк акад. Георги Марков. – Това е подтиквало управляващите да бързат да включат страната било към Тройния съюз, било към Съглашението. Българските пълномощни министри, които са били в основните европейски столици, са предсказвали, че войната ще бъде спечелена от Антантата, защото тя има огромни човешки и материални ресурси. И само един пълномощен министър – Димитър Ризов, в Берлин, е вярвал в победата на Германия. При това „наддаване” между двете воюващи коалиции цар Фердинанд и премиерът Радославов избират погрешно губещата страна, защото Германия наистина е имала най-силната армия, най-добре обучена и въоръжена, но тя не е могла да спечели срещу останалия свят.

След избухването на войната страната ни първоначално запазва неутралитет, успява да устои на предложенията и на двете коалиции. 

Според мен обаче не е било възможно да запазим неутралитет, затова поне е трябвало да забавим с една година намесата, когато вече се е очертавала победата на Съглашението – посочва Георги Марков. – България застава на страната на Тройния съюз, армията ни жъне победи по бойните полета и в  Македония, и в Поморавието, и в Добруджа, и оттатък Дунава – във Влашко чак до Молдова, но в края на краищата тази война е предварително загубена. Тя е продължителна и тежка война на изтощение.

Така страната ни ще претърпи втора национална катастрофа. Но, както посочва министърът на отбраната Ангел Найденов: България е единствената балканска държава, чиято столица не е превземана от чужда армия във войни от ХІХ и ХХ век. Ще отбележа и факта, продължава той, че нито едно българско военно знаме не е пленено. През тази война за родината са се сражавали близо милион български войници. Над 100 хиляди от тях останаха завинаги по бойните полета. В знак на признателност към техния подвиг са издигнати над 2500 военни паметника, но повече от 1500 български военни гробища в чужбина и до днес, за съжаление, са потънали в руини и донякъде в забрава.

За отбелязване на годишнината от Първата световна война и участието на България в нея е сформиран Национален комитет. В него са включени представители на президентството и правителството, на Министерството на отбраната, шефовете на Военната академия „Георги С. Раковски”, на Националния военноисторически музей и Националния исторически музей. И още: областни управители, военно-патриотични съюзи,  Държавна агенция „Архиви”, учени от БАН, Българският културен клуб в Скопие в Република Македония и др. Една от задачите на комитета е възстановяване на забравените военни паметници. Ще има и научни конференции, посветени на основните бойни операции на българската армия и главните действащи лица в хода на войната. БНР и БНТ ще отразяват проявите, свързани с годишнината, очаква се да създават интересна и общественозначима медийна продукция.

Снимки: архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

17 гробни съоръжения откриха от некропола на антична Рациария

При спасителни разкопки са открити 17 гробни съоръжения от некропола на римската колония Улпия Рациария (край с. Арчар, община Димово, област Видин), от тях пет гробници и 12 гроба в ями. Това съобщи Здравко Димитров от Националния археологически..

публикувано на 24.07.24 в 16:51

170 години от рождението на слависта и българист Константин Иречек

На 24 юли  отбелязваме 170-годишнината на родения във Виена чешки историк, славист, библиограф и почетен член на Българската академияна науките. Той е син на историка Йосиф Иречек и внук на бележития славист Павел Шафарик. Завършва история във философския..

публикувано на 24.07.24 в 11:52

Селище на куманите откриха край крепостта Ряховец в Горна Оряховица

Селище на куманите откриха това лято археолози от Историческия музей в Горна Оряховица при проучванията на средновековен некропол, източно от тракийската крепост Ряховец, предаде кореспондентката на БНР Здравка Маслянкова. Археологическият обект е..

публикувано на 21.07.24 в 11:01