Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Село Влахи – крачка напред към устойчивия начин на живот сред дивата природа

БНР Новини
12
Снимка: Мария Пеева

В сърцето на Природен парк „Пирин” се намира село Влахи – родното място на Яне Сандански. Ако тук преди век населението е било около 2000 души, то днес останалите кореняци са само двама – баба Кира и дядо Мите. Топлият климат и богатото биологично разнообразие са две от причините в последните години от големия град тук да долетят десетина „странни птици”. Но това не са просто авантюристи, а природолюбители, за които понятието устойчиво бъдеще е осъзнат житейски избор.

Училището

През 2003 г. Сдружението за доброволчески труд „Си Ви Ес – България” закупува на търг изоставеното училище в селото. С много труд и мисъл за природата, доброволци от България и чужбина успяват да възстановят сградата, използвайки само естествени материали като дърво, глина за тухли, добивана от близките околности и др. Днес „Училище за природата” е екологичен център с дългосрочни инициативи, в който деца и възрастни се учат да живеят сред природата. Прекарвайки дори 48 часа тук, ще усвоите полезни методи за традиционно градинарство и животновъдство, ще откриете скритата сила на билките, подправките и гъбите, ще получите полезни съвети за енергийна ефективност, пречистване на вода или компостиране.

Снимка

В селото без интернет може да ви обезпокои единствено мощният лай на каракачанските кучета. Тези планински „лъвове” пазят стадо от каракачански овце и калоферски дългокосмести кози, както и каракачански коне. Техни стопани са младо семейство, дошло тук от големия град. Последните петнадесет години те посвещават на каузата на Дружеството за опазване на биологичното разнообразие „Семпервива” – намиране и развъждане на стари изчезващи породи. По научен проект осиновяват и едри хищници от зоологически градини и ловни дружества. Животните cа свикнали с човека и не биха оцелели сами сред дивата природа, затова се отглеждат в просторни заграждения при условия, максимално близки до естествените им местообитания. Така Влахи става дом и на мечките Медо и Маша и на вълка Байто. Придружени от координатора на проекта, можете да се доближите до тези забележителни животни. А когато малката Маша се изправи на крака, за да ви огледа по-добре, разнежени от мекия й поглед, ще ви се прииска дори да я гушнете. Посещенията при дивите животни не се заплащат, но по желание може да дарите средства за изхранването им. За най-любознателните Сдружението за дива природа „Балкани” е създало образователен център, където чрез интерактивна изложба ще се запознаете с произхода и живота на едрите хищници.

Снимка

Уморени от жаркото слънце, потърсете пътеката до „Влахинското пръскало”. Какво по-освежаващо от кристалната планинска вода, спускаща се по 25-метровия водопад. Без съмнение красивата и чиста природа на Влахи ще ви изкуши да поемете на осемчасов преход от селото през връх Баба чак до хижа „Синаница”.

Снимка

До село Влахи се стига бързо, за около половин час с кола по частично асфалтиран път от град Кресна. Връщането обаче е по-дълго… Усетили аромата на дива мента, вкуса на прясно козе сирене и топлината от общуването c новите обитатели на селото, ще ви се прииска отново да направите крачка напред – от лесното консуматорско съществуване към устойчивия начин на живот сред дивата природа.

Снимки: Мария Пеева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слабо понижение на температурите в понеделник

В понеделник ще преобладава слънчево време. По-значителни увеличения на облачността ще има над Северна и Източна България, следобед и над планинските райони. На отделни места там ще превали. Температурите слабо ще се понижат и максималните ще бъдат..

публикувано на 04.08.24 в 18:30

Деца нарисуваха 70-метрово влакче върху асфалт за празника на Вършец

Седемдесет деца направиха 70-метрова рисунка върху асфалт във Вършец по случай Празника на курорта, минералната вода и Балкана, който се отбелязва през юли и август в града с различни прояви. Малките художници нарисуваха влак със 70 вагончета,..

публикувано на 04.08.24 в 17:05

Повечето безработни нямат професионална квалификация

Повечето безработни хора у нас не притежават професионална квалификация и специалност, съобщава Агенцията по заетостта. Само за една година броят на хората без специални умения е нараснал с 8% и възлиза на близо 87 хиляди. Данните показват още, че..

публикувано на 04.08.24 в 13:07