Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елена Колева и „Петият сезон“

БНР Новини

„Петият сезон“ (“The Fifth Season Quartet”) е джаз квартет, създаден от пианиста Пламен Карадонев. В него той е заедно със съпругата си – певицата Елена Колева и техните американски колеги Грег Лофман – бас и Остин МакМен – барабани. Преди няколко месеца музикантите представиха своя първи съвместен албум, който са озаглавили “Beyond Hope” („Отвъд надеждата“). Американската премиера беше в Бостън, САЩ, където нашите сънародници живеят от години. За българската са избрали Студио 5 в столицата,  датата 25 юли и двама от най-търсените наши джаз изпълнители – Христо Йоцов (барабани) и Димитър Карамфилов (контрабас). След концерта в София предстоят клубни и фестивални участия в Пловдив, Созопол, Варна и Банско.


„Започнахме работа върху пиесите за албума преди три години – разказва Елена. Музикантите, с които го записахме, са наши приятели. Те винаги са ни подкрепяли. Участват и в първия албум на Пламен, издаден в САЩ през 2007 г. Поканихме и много гост музиканти. Един от тях е Джери Бергонзи – световноизвестен джаз саксофонист, преподавател в New England Conservatory. А също – Сифей Уен, много нашумяла виолончелистка. В последно време има проекти с Камерния ансамбъл „Софийски солисти“. Историята на нашето сътрудничество в албума е свързана с атентата в Бостън по време на маратона през 2013 г. Тогава градът беше блокиран, ние нямаше как да се приберем у дома. Сифей беше наблизо, заедно с цигуларя Даниел Трингов. Те живеят заедно, имаха студио в дома си. В продължение на три дни им гостувахме. Пламен направи един аранжимент на пиесата “Night Sun in Blois” от Мишел Петручани и те го записаха още същия ден.“



Освен джаз певица, Елена е преподавател по пеене в частни колежи. Пианист, акордеонист, композитор и аранжор, Пламен е музикален директор на една голяма афро-американска църква в сърцето на Бостън. Там организира джаз концерти, подготвя различни програми. Той също преподава, но си е избрал сравнително малък брой ученици, които се надява да подготви за по-сериозни професионални изяви. Елена разказва още и за техните клубни участия в Щатите.

Откъс от премиерата на албума в ''Multicultural Art Center '' в Бостън.
„Имаме доста ангажименти. Особено Пламен, който работи с различни формации. Аз се изявявам главно с „Петият сезон“ – заета съм с учениците, а и се старая да отделям повече време за Симона – малката ни дъщеря. Мартина, голямата, вече завърши колеж. Всъщност, двете ни деца също пеят в албума – изпълняват „Children’s Song”. Това е нашата благодарност към тях – те вървят заедно с нас по пътя, разбират, че професията на музиканта понякога изисква жертви и ни подкрепят. Останалите пиеси също имат своята история. “Night Sun in Blois” на Петручани, която е в три части, няма друг запис. Пламен е запомнил темата по време на майсторски клас, когато авторът я е изпълнил. По-късно той се опита да намери записи, ноти, но безуспешно, а Петручани вече беше починал. Тогава съпругът ми направи свой аранжимент, възстановявайки по памет музиката на отделните части. За него беше изключително вълнуващо. Може да се каже, че композицията е наполовина негова.

Имаме и разработки върху класически теми на Чайковски, Дебюси. Изпълняваме композиция на Дюк Елингтън. Пламен написа музиката на „For Miles“, текста създадохме заедно. Той е посветен на големия джаз музикант Майлс Дейвис. Използваме игра на думи, заради английското заглавие, което звучи и като „четири мили“,  и като „за Майлс“. Колкото до името на квартета, избрахме го, защото то отразява нашето индивидуално и малко необичайно виждане за музиката, която събира настроенията, въжделенията, преживяванията ни.“


Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Здравей"– нещо ново от Мери Бойс Бенд

Шест години след излизането на последния засега албум на Мери Бойс Бенд, озаглавен "Щастливи дни", групата ни казва "Здравей", завръщайки се с едноименната нова песен. За този период самата Мери – Мария Мутафчиева – издаде своя първи..

публикувано на 31.05.24 в 10:15

За 55-и път БНР награждава победителите в конкурса за българска песен "Пролет"

Конкурсът за нова българска песен "Пролет" на БНР се проведе за 55-и път. От създаването си през 1970 г., музикалният форум без прекъсване ежегодно стимулира родните автори и изпълнители да създават нова музика. Наградите, които дава конкурсът, са..

публикувано на 30.05.24 в 10:15

"Вселена" – отново среща музикалните светове на Михаела Маринова и Любо Киров

Две звездни имена от две поколения в българската музика – Любо Киров и Михаела Маринова - се събират отново. За първи път ги чухме заедно през 2020 г. в дуетна версия на вече хитовата песен на  Любо Киров  "Мога". Тя имаше такъв успех, че се..

публикувано на 29.05.24 в 10:15