Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политическият четвъртък в България като „3 в 1“

БНР Новини
Снимка: БТА

Правителството падна с вота на българския парламент, президентът проведе светкавични консултации с водещите партии за повторен опит за съставяне на редовен кабинет, първата от тях, ГЕРБ върна веднага мандата. Три ключови събития само в един ден белязаха политическия четвъртък в България. Четвъртъкът започна с ускорението от сряда вечерта с подаване на оставката от българския премиер. След почти година на парламентарна криза заради липса на кворум, политически скандали и нападки, сутринта в четвъртък НС се напълни и депутатите свалиха правителството на Пламен Орешарски. Към обяд парламентарно представените партии, без „Атака“, декларираха пред президента, че няма да правят втори опит за нов кабинет в рамките на този парламент. Кабинетът на малцинството на БСП и ДПС с подкрепа от „Атака” управлява малко над година в условията на тежка политическа криза и постоянен натиск от опозицията в лицето на първата политическа сила ГЕРБ и масовите граждански протести от първия ден на мандата му. За този период оцеля след 5 вота на недоверие от опозицията. Но след евроизборите от 25 май т. г. настъпиха трусовете в отношенията между управляващите коалиционни партньори, политическата и банковата система се разклати. Падането на кабинета стана неизбежно, дните на НС – преброени, а предсрочните парламентарни избори наесен – задължителни.

Как премиерът оцени кабинета си и как го оцениха управляващи и опозиция?

Премиерът Пламен Орешарски подчерта, че кабинетът е бил принуден да работи в най-трудните условия, но се е ръководел от интереса на народа. Той се похвали с крачка напред относно пенсии, доходи, социални разходи и добри икономически показатели, в т. ч. 40 хил. нови работни места. На въпроса на Радио България каква оценка си дава и за какво най-много съжалява, че не е могъл да постигне, премиерът в оставка, отговори така:

„Съжалявам, че нямахме достатъчно политическа подкрепа и време да направим структурни действия в някои от публичните сектори, знаете кои, здравеопазване, образование, администрация. А що се касае до оценките, обикновено съм свикнал аз да оценявам други, не съм опитвал за себе си.” И още: „Отсега мога да кажа, че аз не виждам нито един ключов финансов показател, който да е влошен. Никога не съм си правил анализ на постовете в професионалната ми кариера, не съм си избирал и пътищата си дали да са ми лесни. Така че не съжалявам. За мен постът премиер е преди всичко огромна отговорност, но и чест да работя на тази позиция.”  

Управляващите партии БСП и ДПС се обединиха в добрата си оценка за кабинета „Орешарски, но взаимно се упрекнаха за предсрочния край на мандата му. Шефът на ПГ на Коалиция за България Атанас Мерджанов обвини за провала освен ГЕРБ и коалиционния си пратньор ДПС защото снел пак в един политически четвъртък доверието си от кабинета:

„Парламентът си отива не защото не можеше да работи, а защото най-голямата парламентарна сила не искаше той да работи. ГЕРБ просто отказаха да са опозиция. Често действаха не просто като опозиционери, а като група за саботаж, която по сигнал на пожизнения си ръководител влизаше и излизаше, ставаше и сядаше, викаше или мълчеше. Нападките им рядко бяха политически, по-скоро бяха лични, често обидни. Да не забравяме, че Борисов наричаше премиера „псевдоесксперт”, а министрите – „пощальони”, обявяваше война и реваншизъм „до дупка. Този парламент и това правителство можеше да продължат и по-дълго, ако хоризонтът им не бе съкратен от една от подкрепящите правителството партии. НС се разпуска преждевременно не защото не се справя с работата си, бяха допуснати грешки, но нито една фатална”, каза още Мерджанов.

Лидерът на ДПС Лютви Местан отвърна и на вражеския и на „приятелския огън” лаконично:

„Не приемам оценката за разрухата, за катастрофата. Защото чета в тази оценка желание да се спечели някакво предварително предимство както в хода на предизборната кампания, така и за управлението после. По важен е погледът напред, но затова трябва да се разчетат уроците, да се разчете вярно вотът на българския народ, да се намери правилната формула на управление. България има нужда от промяна. На евровота суверенът не ни кредитира, не собствено ДПС, но партиите зад кабинета като цяло. Това не е единствената, но е важна причина за да стигнем до 24 юли. Понеже този четвъртък се асоциира с друг един четвъртък, когато изразихме своята политическа оценка на ситуацията след евроизборите, обаче трябва да кажа: Кабинетът не си отива заради пресконференцията на ДПС тогава. В онзи четвъртък ДПС направи нещо друго – заявих на всички тези, които не се умориха в продължение на година и два месеца да разгръщат митологемата за „преяждане с власт”. ДПС заяви, че е партия, за която изразът „властта не е самоцел” не е клише, защото даде ясен знак и свидетелство като едно конкретно поведение. Ние можем да се лишим от власт в името на своите ценности, но няма да жертваме ценностите заради властта.”

Лидерът на опозицията Бойко Борисов определи оставката на кабинета като крайно закъсняла и потвърди, че ако на предстоящия вот ГЕРБ победи, премиерът ще е той, за разлика от лидера на БСП и ПЕС Станишев, защото така се носи отговорност:

„Виждате, че агонията им бе пълна в тези няколко часа. Опитаха се и с почивки, и с какво ли не да удължат времето си. Но дори опорните им точки не издържаха. Като ги слушате всичко е добре. Но аз не можах да разбера всъщност защо губят избори, защо подават оставката. Пасивите на държавата са толкова големи във всички сфери – милиарди, които трябва да се изсипят в следващите месеци, за да се запушат дупките във всички системи, от пенсионните фондове та чак до разплащането на субсидиите. Чудовищна криза. Всички политици винаги трябва да се съобразяваме с мнението на суверена – народът. Преди една година изборите категорично показваха, че ГЕРБ е първа политическа сила. Но другите в НС не се съобразиха с това и решиха да направят една пагубна и абсолютно нелогична, невъзможна коалиция. Изборите определят как да бъдат подредени партиите. Аз съм за консенсус, за толерантност. Но само си спомнете какво правеха една година. И народът ги наказа на вота за ЕП.”

Партиите няма да правят втори опит за нов кабинет

Веднага след гласуване на оставката от българските депутати президентът Росен Плевнелиев започна консултации с парламентарно представените партии за съставяне на редовно правителство в рамките на това НС. За целта по конституция държавният глава връчва на три от тях мандат за втори опит да го направят. „Действам бързо и решително, защото така декларират, че желаят партиите, но това иска и народът”, каза държавният глава и изрази съжаление, че партия „Атака“ не се е отзовала на поканата му. Първата по големина партия ГЕРБ очаквано се отказа от правото си и върна незабавно мандата, както потвърди по-рано и за Радио България лидерът й Бойко Борисов, излъчен от групата си за кандидат-премиер. По думите на Плевнелиев след дебата в четвъртък нито една от трите основни партии няма да прави втори опит за редовен кабинет:

“Участвалите в консултациите парламентарно представени политически сили декларираха, че в рамките на 42-ото Народно събрание е невъзможно да се формира устойчиво мнозинство, което да е в състояние да излъчи работещо правителство. В демократичните държави в подобна ситуация решението е избори. Датата на изборите е ясна – 5 октомври. Тя е плод на постигнатото между всички политически сили съгласие в рамките на КСНС, както и последвалите консултации при държавния глава.”

Динамиката от политическия четвъртък обаче продължава и днес с процедурата по връчването-връщането на проучвателен мандат. Така че във вторник държавният глава да може да обяви състава на втория от началото на мандата му като президент служебен кабинет. В четвъртък стана ясно и, че и ДПС подкрепя издигането на кандидатурата на Кристалина Георгиева пак за еврокомисар от България, и е редно да бъде така, щом има шанс тя да бъде одобрена за външен министър на ЕС.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Сървайвър по български или как оцеляват хората от с. Радево

Село Радево се намира в Североизточна България, в общ. Аксаково,  недалеч от морската ни столица и голям туристически град – Варна, Разстоянието е около 30-40 мин. път с кола. В Радево постоянно има не повече от 60 жители, като повечето са на възраст..

публикувано на 11.07.24 в 10:25
Димитър Главчев

България иска от Скопие връщане към договора за добросъседство от 2017 г.

"Обсъдихме, как НАТО да стане по по-силен, залагайки на колективното, като същевременно бъде усилена отбраната на всяка страна член", заяви служебният премиер Димитър Главчев. Той добави, че в дискусиите във Вашингтон на срещата на върха по повод 75-тата..

публикувано на 11.07.24 в 08:54

България днес - 10 юли 2024 г.

В „България днес“ на 10 юли ви даваме актуална информация от България и българските общности по света, разговаряме с проф. Красимир Станчев от италианския университет Roma Tre за проблемите пред българските лекторати зад граница и за това може ли да..

публикувано на 10.07.24 в 19:00