Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отношенията ЕС – Русия: проблеми, възможности, перспективи

БНР Новини
Ивайло Калфин и Даниел Смилов
Снимка: БГНЕС
Кризата в Украйна, анексията на Крим и бойните действия в източната част на страната поставиха под огромен натиск връзките на Русия с Европа и САЩ. Нарастващото напрежение доведе до рязко охлаждане на отношенията и режим на санкции, като блокира политиката на партньорство за модернизация, изградена от страна на Москва и Брюксел. Заговори се дори за нова студена война, за повторение на газовите кризи от 2006 и 2009 г. От своя страна Москва лансира проекта за интеграция в рамките на Евразийския съюз, който в известна степен заимства институционални решения от Евросъюза. Русия и ЕС си остават икономически взаимообвързани посредством огромните търговски, инвестиционни и финансови потоци. Русия остава ключов доставчик на природен газ за западните си съседи. Стотици хиляди граждани на Руската федерация имат постоянно местожителство на територията на ЕС. Именно тази взаимообвързаност е причина за разликата в гледищата и позициите на различните страни-членки на ЕС. Дискусията, проведена през тази седмица, разгледа и анализира в дълбочина проблемите в отношенията ЕС – Русия. Нейната цел бе да постави темата за България и Русия в по-обща европейска рамка, отвъд рамките на инерционните исторически противоборства в българското общество.

Ще чуете анализа по темата на: доц. Даниел Смилов – програмен директор в Центъра за либерални стратегии и бившия евродепутат, специалист по икономика и политик Ивайло Калфин.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 8

В осмия брой на предаването с водещ Красимир Мартинов разказваме за б ългарските стъпки в далечна Бразилия, описани в книгата на Даниел Методиев. От Венета Николова научаваме какво  предлага българската закусвалня на Шошана в Сао Пауло, а с..

публикувано на 11.07.24 в 12:00

Сървайвър по български или как оцеляват хората от с. Радево

Село Радево се намира в Североизточна България, в община Аксаково, недалеч от морската ни столица Варна. Разстоянието е около 30-40 мин. път с кола. В Радево постоянно има не повече от 60 жители, като повечето са на възраст над 60-70 години, а за..

публикувано на 11.07.24 в 10:25
Димитър Главчев

България иска от Скопие връщане към договора за добросъседство от 2017 г.

"Обсъдихме, как НАТО да стане по по-силен, залагайки на колективното, като същевременно бъде усилена отбраната на всяка страна член", заяви служебният премиер Димитър Главчев. Той добави, че в дискусиите във Вашингтон на срещата на върха по повод 75-тата..

публикувано на 11.07.24 в 08:54