Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изобилие от био продукти на „фермерския ден” на два от софийските пазари

БНР Новини
Снимка: Йоан Колев

Времето е всяка сряда от шестнадесет до двадесет часа. Мястото – общинският пазар в квартал „Иван Вазов” в София. Поводът – вторият пазар в София, на който фермери от цялата страна излагат своята качествена еко продукция в определен ден от седмицата. Прясно масло, квасен хляб, сироп от вишни и мед, био подправки или уникални вегански деликатеси – това, което може да намерите тук, е било храната на нашите баби и дядовци, но наистина е необичайно за съвременните градски хора.

Снимка

В секцията на пчелни продукти срещаме Радослав Иванов и негови съмишленици, които произвеждат богата гама пчелни продукти, произведени в чиста планинска местност. Радослав ни уверява, че всички продукти са био. Предлага ни студено пресовани сиропи от вишни и боровинки, като медът се използва за консервант по традиционна рецепта:

„Всичките продукти са екологично чисти, районът ни отговаря за биологичен. Когато отидохме да живеем сред природата започнахме да отглеждаме различни растения, а после си взехме няколко кошера. Още моят прапрадядо е гледал пчели, това е семейна традиция. Но сега използваме по-нови технологии. Всичките сиропи, които предлагаме са студено пресовани. От тези от горски черни боровинки, брани в нашия район, правим студен извлек, който смесваме с мед като консервант. Така се избягва стерилизирането чрез варене, което би отнело от полезните качества на плода и меда. Приложихме една забравена стара рецепта.”

В съседство се предлагат традиционни български млечни продукти като кашкавали и сирена, масло, сметана, а също и сушени колбаси. Фермата, чиято дейност се развива в Плана планина, е специализирана в производството на натурални храни. Една от мисиите й е да съхрани автентични, но застрашени български породи като каракачанска овца и каракачански кон чрез отглеждането им в естествени условия. Собственикът Росен Михайлов заявява, че за него приготвянето на натурална храна не е бизнес начинание, а начин на живот.

„От шест години сме специализирани в производството на чиста, натурална храна. Да приготвяш натурална храна не е бизнес, а начин на живот. Доволни сме от работата си. Не го правим за пари, а за удоволствие. Продаваме основно на фермерския пазар и правим някои доставки по домовете.”

Снимка

Борислава Богданова и нейното кулинарно ателие впечатлява с продуктите и вкуса на храните, които предлага.

„Това е ателие за здравословно хранене, изцяло основано на веганската кухня, с по-голяма насоченост към сурови храни. Идеята е да представя разнообразието на тази кухня, да показва, че ние сме това, което ядем. Тук усещаме истинския вкус на храната, не използваме никакви добавки и готвим с вдъхновение. Днес сме избрали да представяме вегетарианско суши с водорасли, сурови сиренца с ядки, със сушени домати и сушена ягодова торта без желатин. В моето ателие имам възможност да творя и всяка сряда да нося тук своята продукция. Най-хубавото е, че пазарът има дух, усеща се една радост и това е радостта от срещата на българския потребител директно с производителя. Затова пазарът е по-различен и нестандартен.”

Снимка

Ако сте заинтересовани от здравословната кухня не пропускайте „фермерския ден” на пазара в квартал „Иван Вазов”. Той е вторият по рода си в столицата, след пазара „Римската стена”, където био фермери също предлагат своите продукти един ден в седмицата, в случая – всяка събота. Това са места, където се предлага голямо разнообразие от продукти, произведени с любов, обменят се усмивки и добро настроение, съпровождани от дегустации и почерпки. И когато си тръгвате, ще отнесете в къщи не просто деликатесите с вкус на детство, слънце и земя, а друго настроение и отношение към това, което трябва да слагаме на масата си.

Снимки: Йоан Колев



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Официално стартира процедурата за избор на нов главен прокурор

На днешното си заседание Висшият съдебен съвет официално възобнови процедурата за избор на нов главен прокурор. Изборът е насрочен за 16 януари 2025 г., а до 24 октомври кандидатите трябва да представят концепциите си. Кандидатите трябва да имат..

публикувано на 12.09.24 в 15:03

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 17

В този брой на предаването слушайте: "Когато и ученици, и учители са в час" – разговор с Николай Йорданов, директор на Българското средно училище "Христо Ботев" в Братислава;  "Българското кино - на фокус в Париж“ – интервю с Румена Иванова..

публикувано на 12.09.24 в 12:00

Ретро автомобили на Националната служба за охрана представя Историческият музей

Класически автомобили от висок представителен клас от парка на Националната служба за охрана представя от днес до 15 септември Националният исторически музей. Експозицията е по повод 145 години от основаването на държавната охранителна служба на..

публикувано на 12.09.24 в 07:15