Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Летният оперен фестивал отново превръща хълма Царевец в „Сцена на вековете”

„Зорба гъркът”
Снимка: архив

Знаменитата творба на Пучини – „Мадам Бътерфлай” слага началото на тазгодишното издание на летния оперен фестивал в старопрестолния град – „Сцена на вековете”. Културният форум ще се проведе от 2 до 10 август. Негови организатори са община Велико Търново и общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов” в партньорство със Софийска опера и балет. Даниел Панов, кмет на община Велико Търново разказва:

„Идеята за „Сцена на вековете” възниква през 1985-а по повод националните чествания на 800-годишнината от създаването на Второто българско царство. „Ивайло” от Марин Големинов бе първият спектакъл, който представи трупата на Софийската опера. Негов режисьор бе Пламен Карталов. През 2008-а фестивалът бе възстановен във връзка със стогодишнината от Независимостта на България. Оттогава ежегодно във Велико Търново се провежда този празник на оперното и балетното изкуство. Под открито небе, в двореца на хълма Царевец, всеки зрител има възможност да гледа постановките от програмата на „Сцена на вековете”. Тази година събитието е важна част от кандидатурата ни за Европейска столица на културата през 2019 г. За нашата община това е и възможност да развиваме фестивалния туризъм. Сред публиката ни отново ще има гости от Румъния, Гърция, Русия, Израел, Англия. Идеята ни е това културно събитие да се разрасне, да излезе от рамките на десет дни и да се провежда през целия месец август. Проектът, върху който работим е свързан със сътрудничество между оперните фестивали на открито. Ние сме инициатор на асоциация на градовете, които поддържат подобни форуми. Наред с италианския „Арена ди Верона”, такива има и в Истанбул, Тел Авив, Савонлина (Финландия) и др. С някои от организаторите им сме осъществили връзки. Убеден съм, че тази структура ще бъде една уникална възможност да обменим спектакли, оригинални режисьорски решения и артисти.”

Фестивалната сцена отново е изградена на едно историческото място – Двореца на българските царе. Подробности около „Сцена на вековете 2014” научаваме от Цветомир Бояджиев, управител на общинска туристическа агенция „Царевград Търнов”:

„Тазгодишната програма е богата – традиционно има три заглавия, а сега те са пет. На втори и трети август ще видим „Мадам Бътерфлай”, следват две балетни вечери с „Жизел” и „Зорба гъркът”, а през уикенда – на 9 и 10 август ще бъдат представени едноактните опери „Селска чест” и „Джани Скики”. Те се играят в София при голям интерес от страна на публиката, вярвам, че и на Царевец ще бъдат добре приети. Извън основната програма на „Сцена на вековете” стана традиция да има и паралелни събития. Зрителите могат да видят ретроспективни видео прожекции на спектакли от предходните издания на фестивала. Наложиха се и срещите на солистите на Софийската опера с техните почитатели, които се провеждат в Лапидариум на Археологическия музей в града. Гвоздеят на съпътстващата програма е т. нар. „тур зад кулисите”. Любителите на това изкуство имат възможност да надникнат зад сцената и да видят как се организират представленията, да се докоснат до костюмите и декорите. В дните на фестивала по традиция показваме и шоуто „Звук и светлина”, което вече 30 години радва жителите и гостите на Велико Търново. Периодът е голям, но въпреки това спектакълът не е загубил своя чар. Привлекателен и атрактивен за публиката, той се е превърнал в емблема на града.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05