Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Панагюрище реставрира възрожденското си наследство

БНР Новини
Дудековата къща
Снимка: Венета Павлова

Четири достолепни възрожденски къщи в град Панагюрище възвърнаха своя блясък след реставрация със средства по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г. Проектът, наречен „Панагюрище – столица на свободата”, ни връща към героичното време на Априлското въстание. С една от къщите – Тутевата, на 20 април 1876 г., е свързано паметно събитие в родната история:  

Тутевата къща

„От тук Панагюрският революционен комитет начело с Павел Бобеков, Панайот Волов, Георги Бенковски, Захари Стоянов, излизат от тази порта, запазена и до днес, и съобщават на панагюрци, че въстанието е обявено” – разказва главният уредник в Историческия музей на града Ирина Ботева. 

Заможният стопанин на къщата Иван Тутев също участвал в революционното дело. Недалече от нея е домът на Иван Леков – богат търговец, при когото отсядал Васил Левски. Сградата е прочута с уникалните си стенописи. 

Лековата къща

Дудековата къща пък е укривала десетки жени, деца и старци при потушаването на въстанието. При опожаряването на града по чудо се е запазил и домът на младата учителка Райна Попгеоргиева, наречена от своите съграждани Райна Княгиня. Тя извезва главното знаме на бунта с изправен лъв и девиза „Свобода или смърт”, а в деня на освещаването му, възседнала кон, заедно с Хвърковатата конница на Бенковски минава през града. 

Домът на Райна Княгиня (л), в двора на който е издигнат неин паметник (д)

Драматичната по-сетнешна съдба на младата учителка и на панагюрските жители, многобройните жертви при смазването на бунта в българските земи предизвикват силен отзвук. За националната ни кауза се застъпват личности като Виктор Юго, Толстой, Достоевски, Гарибалди, Уйлям Гладстон, журналистът Дженюариъс Макгахан… Със средства от проекта признателните панагюрци сега са изградили Стена на благодарността, на която са изписани техните и още много имена на хора, допринесли за решаването на „българския въпрос”, и в крайна сметка – за освобождението на България.

Стената на благодарността

Какво още е изпълнено по проекта – повече подробности от неговия ръководител Велко Сапунджиев:

„Основен ремонт и реконструкция на Историческия музей в Панагюрище. Там е изграден посетителски информационен център с модерна аудиовизуална зала, аранжирани са експозиции на втория етаж и в сутерена по съвременен тематично-експозиционен план. Графично е оформена музейната експозиция.”

Снимка

В рамките на проекта е предвидено да бъде ремонтирана и осъвременена прилежащата инфраструктура към туристическите атракции. Положен е нов паваж по улици и тротоари, ремонтът им е съобразен с изискванията за достъп на хора с ограничени възможности за придвижване. Поставени са информационни табели при четирите входа на града, които насочват гостите към Туристическия информационен център и основните забележителности. Според кмета на Панагюрище Никола Белишки проектът ще бъде надграждан, за да стане градът още по-привлекателен за туристите.

„Можем да се похвалим, аз и моят екип, с това, че в последните две години тук се реализират проекти на обща стойност над 100 млн. лева, като над 80 млн. са по оперативните програми: „Околна среда”, „Регионално развитие”, „Административен капацитет” и т. н. Имаме под формата на публично-частно партньорство проекти за над 30 млн. лева. Ние никога не сме гледали на всеки един от тях като на нещо отделно. Напротив, всичко това ние го свързваме комплексно. Идеята е една-единствена: Панагюрище да запази своя дух и традиции.”

Снимки: Венета Павлова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Харман кая

Древните структури Харман кая и Асара в Източните Родопи "проговарят" с помощта на лидар

За първи път два от най-загадъчните археологически обекти в Източните Родопи бяха подробно проучени от въздуха. Български археолози заснеха скалния комплекс Харман кая до село Биволяне и старинната крепост Асара край Татул с т.нар. лидар...

публикувано на 25.04.24 в 11:45

Д-р Стайко Стайков поставя основите на климатологията в България

След Освобождението през 1878 г. страната ни започва да се развива с темпо, което да уплътни пропуснатото през петвековното отсъствие от историческата карта на света. Млади българи завършват престижни европейски университети и донасят наученото в..

публикувано на 24.04.24 в 06:55

На 22 април започва еврейския празник Песах

След залез слънце (17 ч.) на 22 април започва Песах - един от трите най-големи празници за евреите. Като дата празникът е променлив и настъпва след 14-ия ден от пролетния месец нисан, започващ след пролетното равноденствие при появата на първия сърп..

публикувано на 22.04.24 в 10:56