Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джаз на морето – Lozenets Jazz Time

БНР Новини
Снимка: lozenets-blacksea.com
На 1 и 2 август в курорта Лозенец за трета поредна година ще се проведе фестивала Lozenets Jazz Time. Идеята е да се даде път изцяло на авторската музика, изпълнена от родни джаз музиканти. За разлика от предишните две издания, сега няма да има чужди изпълнители. Морето, пясъкът и топлите августовски вечери, смесени с качествена джаз музика на открито, ще привлекат вниманието както на любителите на този жанр, така и на многобройните туристи в курорта. Повече подробности за Lozenets Jazz Time ще научим от Огнян Енев – организатор на музикалното събитие:



„И тази година сме подготвили много интересен и разнообразен музикален афиш. Започваме на 1 август с проекта „Джаз за деца“ /Jazz for Kids/, създаден от тромпетиста Венцислав Благоев. Това е образователно-музикална програма, съобразена изцяло с децата. Идеята се радва на огромна популярност и от малките, и от родителите им. Една от вокалистките, която излиза на сцената през първата вечер, е Даниела Илиева на 14 години. Павлета Семова е другата певица, която заедно с Димитър Благоев /китара/ и Станислав Арабаджиев /пиано/ ще изпълни част от детската програма. По принцип тя пее предимно бразилска музика, но в репертоара й важно място заемат и детските песни. След тях на откритата сцена ще се качат двама музиканти, които си сътрудничат и свирят заедно от двайсет години – Шибил Бенев /китара/ и Петър Момчев /саксофон/. Те изпълняват авторска музика в традициите на съвременния джаз. С тях ще свирят Борис Таслев /бас/ и Димитър Семов /ударни/. Първата вечер ще завърши с очарователната Белослава, която в компанията на Живко Петров /пиано/ и Росен Захариев /тромпет/ ще ни потопи в магията на морското лято със своята музика.“
Програмата на третото издание на Lozenets Jazz Time продължава с „БлагоевАрт Джазтет”. В него ще си партнират музиканти, доказали своето майсторство като композитори и инструменталисти – Антони Дончев /пиано/, Валери Димчев /тамбура/, Венцислав Благоев /тромпет/ и Димитър Шанов /контрабас/. Заедно ще предложат на меломаните своята гледна точка върху джаз музиката, българския фолклор и класиката. След тази колаборация на сцената отново с авторска музика ще се качи един от авангардистите на родния джаз – тромпетистът Росен Захариев. Той ще изпълни пиеси от проекта си FlyWe2DaMoon /Полет до Луната/ - импровизация, която всеки път се случва в самото изпълнение. За тази цел ще му партнират Александър Даниел /барабани/ и Тодор Стоянов /клавишни/.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Замирисва на море"… един вечен български хит край солените вълни на Черноморието ни

В края на юни, когато все повече ни "замирисва" на море, екип от различни поколения възроди в нова версия хита от близкото минало със същото заглавие –"Замирисва на море". В края на миналата година Калина Баткова, позната с артистичния си..

публикувано на 02.07.24 в 10:15

"Най-щастливият човек" тръгва на "Най-щастливото турне"

Графа поставя началото на "Най-щастливото турне" тази вечер (28 юни) с концерт в Летния театър в Стара Загора. В основата на голямото лятно шоу на Влади Ампов е концепцията на грандиозния му концерт на Националния стадион "Васил Левски" в София,..

публикувано на 28.06.24 в 10:15

"100 причини"

Имаме поне "100 причини" да обичаме Мария Илиева, която посрещна лятото с едноименно ново турне. В поредицата концерти, започнали на 21 юни от Стара Загора, поп дивата изпълнява както най-големите си хитове, така и чисто нови песни от предстоящия си..

публикувано на 27.06.24 в 10:15