Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преговорите с Уестингхаус за нов реактор в АЕЦ „Козлодуй”

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

През последните работни дни от отминаващата седмица правителството в оставка, и по-конкретно министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, заработиха трескаво около проекта за изграждане на седми реактор в АЕЦ „Козлодуй”, с който е ангажирана американската компания Уестингхаус. Първата стъпка беше подписването на акционерно споразумение между АЕЦ „Козлодуй” и Уестингхаус за строителството на реактора. Целта е да се учреди акционерно дружество, в което българското държавно участие ще бъде 70 на сто, а американското – 30 процента.

Защо толкова много бързат управляващите с този проект, след като им остават броени дни да бъдат на власт? Самият Стойнев се опита да разсее подозренията за задкулисие и нездрав лобизъм, като заяви, че споразумението все пак трябва да бъде одобрено от новата изпълнителна власт след извънредните избори на 5 октомври. Но уточни, че би било добре да има приемственост между правителствата по такива стратегически проекти. Последва естественият въпрос, защо тогава акционерното споразумение да не бъде подписано от новото правителство?!

„Към момента България няма никакъв финансов ангажимент по споразумението с американската компания”, заяви в интервю за БНТ министър Стойнев и допълни, че цитираната от медиите цена от 5,3 милиарда долара е само индикативна. Скептиците обаче припомнят, че няма случаи, в които реалната цена да се окаже по-ниска от индикативната. Напротив, има случаи когато се оказва в пъти по-висока.

Нека си припомним, че АЕЦ „Козлодуй” е строена и модернизирана по изцяло руска технология. Министър Стойнев твърди, че ако се добави един американски реактор, това ще диверсифицира енергетиката. Но на каква цена, отново питат скептиците, и колко ще струва един киловат за крайния потребител? Има изчисления, че за сума от над 5 милиарда долара можеше да бъдат построени два руски реактора последно поколение във вече отпадналия проект за втора атомна централа край Белене. Друг е въпросът, че поколението на реактора предлаган от Уестигхаус е толкова ново, че досега никъде не прилагано по света и България може да изпадне в положението на опитно зайче.

И накрая, много наблюдатели припомнят, че възлагането на проекта за нов реактор в АЕЦ „Козлодуй” на Уестингхаус стана на тъмно, без обществена поръчка. Просто преди месеци министър Стойнев се завърна от командировка в САЩ и обяви, че въпросната американска компания ще строи реактора. Много интересно е каква ще е сега позицията на Европейската комисия по въпроса с Уестингхаус, след като за подобна процедура на тъмно по проекта за българската отсечка на газопровода „Южен поток” наложи на София да спре всички дейности по неговата реализация. Ще бъде ли последователна или ще приложи вече известната тактика на двойните стандарти?



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В края на работната седмица температурите тръгват нагоре

До полунощ  преваляванията ще спрат и през втората половина на нощта ще преобладава ясно време. В източните райони ще духа слаб северозападен вятър, в останалата част от страната ще е почти тихо. В петък , 5 юли, ще преобладава слънчево време...

публикувано на 04.07.24 в 19:35

България днес - 4 юли 2024 г.

В „България днес“ на 4 юли говорим за това как климатичните промени засягат най-уязвимите групи и за произтичащия от тях риск от бедност за много българи, разговаряме с Естер Вилемс, нидерландска хореографка и преподавателка по български народни танци в..

публикувано на 04.07.24 в 19:00

Лошото време си отива, на юг ще има локални кратки валежи

В четвъртък , 4 юли, над страната ще има разкъсана облачност. След обяд над Рило-Родопската област се очакват краткотрайни валежи с гръмотевици. Минималните температури ще са между 15 и 23°, в София 15°. Максималните ще са от 25 до 30°, в..

публикувано на 03.07.24 в 19:35