Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Зелените”: Нова ядрена мощност не е нужна на България

БНР Новини
Снимка: kznpp.org

В последните си дни българското правителство в оставка подписа споразумение с американската компания „Уестингхаус” за изграждане на нов ядрен реактор на площадката на АЕЦ „Козлодуй”. „Зелената” общност в България е категорично против. В интервю за Радио България техните аргументи обобщи Борислав Сандов, съпредседател на партия „Зелените”.

Снимка: БГНЕС„България няма нужда от нови ядрени мощности, особено когато те костват огромни инвестиции. Официално се говори за цена към пет млрд. долара. Това означава, че става дума за над пет хиляди евро за киловат инсталирана мощност. Тази цена е в пъти по-висока от тази на киловат мощност от всеки друг енергиен източник”, твърди г-н Сандов.

При централизираната система на енергопроизводство в България с една голяма ядрена централа, която подава ток из цялата страна, загубите на енергия по трасето са много високи. За АЕЦ„Козлодуй” те са цели 30%. „Топлим гаргите по жиците”, шегува се Борислав Сандов. Друг възпиращ фактор за „Зелените” е, разбира се, голямата външна зависимост на България в енергийно отношение, ако продължаваме да развиваме ядрена енергетика. Защото в този случай и централите, и горивото – уранът, са ни вносни. Все така неразрешен остава и въпросът за съхранението на отработеното ядрено гориво, цъкащи под земята бомби, които завещаваме на поколенията след нас.

Зелената общност в България отдавна бие тревога по един друг, но свързан с темата въпрос. Ние живеем в голямо разхищение на енергия. Ако се научим да бъдем малко по-пестеливи, няма да имаме нужда от нови, а дори и от част от старите ни енергийни мощности, твърдят експерти.

„Страната ни е енергийно най-неефективната в Европа, посочва г-н Сандов. – Дори гигант като Русия, която е изключително богата на първични енергийни суровини, е след нас в класацията. Впрочем, 90% от енергийните суровините на България идват от Русия. Ако искаме българската икономика да бъде конкурентоспособна, тя трябва да подобри максимално енергийната си ефективност. Защото при голям разход на енергия, както е сега, за да сме конкурентни, можем да разчитаме само на ниско заплащане на труда. Затова сме и с най-ниските заплати.”

Ако все пак ни трябват нови мощности, най-добре е те да са от възобновяема енергия, настояват „зелените”. Мит от миналото е твърдението, че тази енергия е най-скъпата.

„ВЕИ енергията вече се купува на по-ниска цена от тази на някои въглищни централи, посочва Борислав Сандов. – Технологиите, което всъщност е цената за тази енергия, тъй като източникът е безплатен, поевтиняха в пъти само за няколко години. Още през 2010 г. те се изравниха с тези на ядрената енергетика. А сега, 4-5 години по-късно, виждаме, че цената за инсталирана ВЕИ мощност е 4 до 5 пъти по-ниска, отколкото в ядрената енергетика. Неслучайно има бум в света и най-големите инвестиции в енергетика в момента са именно във ВЕИ. Това е явно посоката, в която и България трябва да върви.”

ВЕИ имат още няколко големи предимства. Безплатните източници на тази енергия са навсякъде около нас, близо до нас. Този тип енергетика е децентрализирана. Малки ВЕИ мощности могат да се изграждат близо до всеки консуматор, индустриален или отделно домакинство. Т.е. можем да произвеждаме тази енергия там, където я потребяваме. Така намалява драстично цената за нейния пренос и няма загуби по трасето. А от друга страна, това дава много по-голяма енергийна независимост. ВЕИ са пътят към енергийна независимост и на отделното домакинство. Най-простият и разпространен начин са соларните панели на покрива.

„Инвестицията се възстановява за 6 до 8 г. чрез по-ниската цена на тока, твърди г-н Сандов. Освен това, в съвсем близко бъдеще ние ще имаме възможност това, което през деня е произведено от нагряването на покрива ни, да можем да го ползваме 24 часа. Било то с една бъдеща по-добра батерия в самото ни домакинство или зареждайки електромобила, който сам по себе също е една електробатерия.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30