Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Със служебния кабинет „Близнашки” властта се връща при суверена

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Българският президент Росен Плевнелиев разпусна парламента и назначи служебен кабинет с премиер проф. Георги Близнашки. Това е четвъртото временно правителство от прехода към демокрация през 1989 г. и второто в мандата на сега действащия държавен глава. До него се стигна след масови граждански протести срещу кабинета на Пламен Орешарски със съмнения за задкулисно управление, довели до остра политическа и парламентарна криза. Със служебния кабинет „Близнашки” властта се връща отново при суверена, за да може народът с извънреден вот на 5 октомври т.г. да даде ново начало на България.

90-ото българско правителство е силно експертно и с широко присъствие на лица от протестите, какъвто е и служебният премиер Близнашки. То има 4 вицепремиера, отговарящи за 4 важни сфери: икономика; социална политика; правосъдие, вътрешен ред и сигурност; управление на европарите. По думите на Росен Плевнелиев при представяне на кабинета във вторник назначенията са знак за респект към конституционния ред, върховенството на закона и демократичното и проевропейско гражданско общество в България. Проф. Близнашки е виден конституционалист, доказан демократ и европеец, човек с активна гражданска позиция, както и вицепремиерите.

Основната задача на служебния кабинет „Близнашки” е да подготви свободни и честни избори и да върне доверието на народа. Ако подготовката на важни решения за страната бъде започната по надпартиен и експертен начин, ще намери обществена подкрепа и осигури на всяко следващо правителство необходимото публично доверие”, категоричен бе държавният глава. Сред неотложните задачи на служебното правителство той постави анализа на републиканския бюджет. Като се обоснова така:

„Служебното правителство няма да действа реваншистки, но ще каже истината и няма да скрие от българските граждани състоянието, в което се намира държавата днес. То ще покаже, че управлението на държавата може да бъде отворено към гражданското общество, а идеите, които народът генерира, могат да бъдат част от управленската програма. За мен истинският герой от миналата година е българското гражданско общество. То показа, че далеч е надраснало нивото на политическата класа и е развило безпогрешна чувствителност към всичко нечестно и задкулисно.”

Премиерът Близнашки заяви за основен свой дълг стриктното придържане към буквата и духа на Конституцията на България. По думите му в условия на остро политическо противопоставяне тя трябва да е отправната точка за възстановяване на обществения морал и изграждане отново на доверието на гражданите към институциите. „Служебното правителство не обсъжда конституционни промени, не предлага и не приема закони, не залага бюджет. Ограничено е в своя времеви мандат /2 месеца/ и правомощия”, припомни Георги Близнашки. Но подчерта:

„Няма съмнение, че това правителство трябва да осигури преди всичко и най-вече добра администрация, която остава отзивчива както към нуждите на обществото като цяло, така и на отделните граждани. Ето защо президентът напълно правомерно и аргументирано обоснова приоритетите и задачите му по няколко основни направления: да внесе стабилност в основните обществени системи и ресори на управлението; да подобри образа на България в рамките на ЕС и сред партньорите ни от НАТО; да продължи работата по ключови реформи. Въпреки крайно ограничените ресурси, с които ще разполага служебното правителство след отказа за актуализация на бюджета от парламентарно представените политически сили, ние няма да останем слепи и глухи към болките и тревогите на нашите сънародници, пострадали от природните бедствия, и ще направим всичко възможно да им помогнем. Нека всички проявим национална солидарност към тези хора и се помолим природата да бъде по-милостива.“

В заключение служебният премиер каза:

„В продължение на 405 дни българските граждани демонстрираха своята твърда воля и последователна решимост да отстояват своето човешко достойнство и демократични убеждения в противовес на арогантните опити на олигархията да наложи своя диктат над страната. Факт е, че те отстояха суверенното си право да бъдат източник на властта в държавата и неин морален съдник. Сега е необходимо да направят следващата стъпка, като участват активно в предизборната кампания и направят свободно своя избор. Властта се връща при своя суверен. Нека като отговорни граждани докажем, че сме мъдър и горд народ, който е в състояние да се самоопределя, самоуправлява и сам да решава собствената си съдба.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

„Камъкът от Хирошима”

"Камък от Хирошима" представят в музея "Земята и хората"

В софийския музей "Земята и хората" днес отбелязват Деня на милосърдието, учреден, за да ни напомня за жертвите на ядрените бомбардировки, тероризма и войните. По традиция в този ден в зала "Гигантски кристали" се експонира "Камък от Хирошима" ...

публикувано на 06.08.24 в 07:05

На Преображение ще вали само в североизточните райони

През нощта ще преобладава ясно време, главно над Северна България с временни увеличения на облачността. Вятърът ще е слаб и ще започне да се ориентира от запад-северозапад. Във вторник , 6 август, облачността ще е променлива, по-значителна в..

публикувано на 05.08.24 в 19:40
Димитър Главчев

Правителството отпусна средства за по-високи заплати във висшите училища

С прието днес постановление на Министерския съвет са одобрени  допълнителни разходи в общ размер 184 милиона лева за увеличаване на възнагражденията във висшите държавни училища и научни организации, считано от първи април тази година. Така се..

публикувано на 05.08.24 в 19:26