Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Със служебния кабинет „Близнашки” властта се връща при суверена

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Българският президент Росен Плевнелиев разпусна парламента и назначи служебен кабинет с премиер проф. Георги Близнашки. Това е четвъртото временно правителство от прехода към демокрация през 1989 г. и второто в мандата на сега действащия държавен глава. До него се стигна след масови граждански протести срещу кабинета на Пламен Орешарски със съмнения за задкулисно управление, довели до остра политическа и парламентарна криза. Със служебния кабинет „Близнашки” властта се връща отново при суверена, за да може народът с извънреден вот на 5 октомври т.г. да даде ново начало на България.

90-ото българско правителство е силно експертно и с широко присъствие на лица от протестите, какъвто е и служебният премиер Близнашки. То има 4 вицепремиера, отговарящи за 4 важни сфери: икономика; социална политика; правосъдие, вътрешен ред и сигурност; управление на европарите. По думите на Росен Плевнелиев при представяне на кабинета във вторник назначенията са знак за респект към конституционния ред, върховенството на закона и демократичното и проевропейско гражданско общество в България. Проф. Близнашки е виден конституционалист, доказан демократ и европеец, човек с активна гражданска позиция, както и вицепремиерите.

Основната задача на служебния кабинет „Близнашки” е да подготви свободни и честни избори и да върне доверието на народа. Ако подготовката на важни решения за страната бъде започната по надпартиен и експертен начин, ще намери обществена подкрепа и осигури на всяко следващо правителство необходимото публично доверие”, категоричен бе държавният глава. Сред неотложните задачи на служебното правителство той постави анализа на републиканския бюджет. Като се обоснова така:

„Служебното правителство няма да действа реваншистки, но ще каже истината и няма да скрие от българските граждани състоянието, в което се намира държавата днес. То ще покаже, че управлението на държавата може да бъде отворено към гражданското общество, а идеите, които народът генерира, могат да бъдат част от управленската програма. За мен истинският герой от миналата година е българското гражданско общество. То показа, че далеч е надраснало нивото на политическата класа и е развило безпогрешна чувствителност към всичко нечестно и задкулисно.”

Премиерът Близнашки заяви за основен свой дълг стриктното придържане към буквата и духа на Конституцията на България. По думите му в условия на остро политическо противопоставяне тя трябва да е отправната точка за възстановяване на обществения морал и изграждане отново на доверието на гражданите към институциите. „Служебното правителство не обсъжда конституционни промени, не предлага и не приема закони, не залага бюджет. Ограничено е в своя времеви мандат /2 месеца/ и правомощия”, припомни Георги Близнашки. Но подчерта:

„Няма съмнение, че това правителство трябва да осигури преди всичко и най-вече добра администрация, която остава отзивчива както към нуждите на обществото като цяло, така и на отделните граждани. Ето защо президентът напълно правомерно и аргументирано обоснова приоритетите и задачите му по няколко основни направления: да внесе стабилност в основните обществени системи и ресори на управлението; да подобри образа на България в рамките на ЕС и сред партньорите ни от НАТО; да продължи работата по ключови реформи. Въпреки крайно ограничените ресурси, с които ще разполага служебното правителство след отказа за актуализация на бюджета от парламентарно представените политически сили, ние няма да останем слепи и глухи към болките и тревогите на нашите сънародници, пострадали от природните бедствия, и ще направим всичко възможно да им помогнем. Нека всички проявим национална солидарност към тези хора и се помолим природата да бъде по-милостива.“

В заключение служебният премиер каза:

„В продължение на 405 дни българските граждани демонстрираха своята твърда воля и последователна решимост да отстояват своето човешко достойнство и демократични убеждения в противовес на арогантните опити на олигархията да наложи своя диктат над страната. Факт е, че те отстояха суверенното си право да бъдат източник на властта в държавата и неин морален съдник. Сега е необходимо да направят следващата стъпка, като участват активно в предизборната кампания и направят свободно своя избор. Властта се връща при своя суверен. Нека като отговорни граждани докажем, че сме мъдър и горд народ, който е в състояние да се самоопределя, самоуправлява и сам да решава собствената си съдба.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Есенно море, ноември

Слънцето ще се покаже в четвъртък, но ще е хладно

През нощта  от запад на изток преваляванията от дъжд ще спират и облачността ще се разкъсва и намалява. В четвъртък , 11 септември, в Западна и Централна България ще бъде слънчево. В сутрешните часове в котловините видимостта ще е временно..

публикувано на 11.09.24 в 19:45

България днес - 11 септември 2024 г.

В „България днес“ ви срещаме с едни активни, млади и успешни българи, които още от ученическите си години са научили, че тайната на успеха е да не спираш да искаш да се развиваш. Калоян Миладинов, Огнян Разсадов, Филостратос Титопулос и Александър..

публикувано на 11.09.24 в 19:00

Въвежда се пълна забрана за продажбата на енергиен прах

От Комисията за защита на потребителите разпоредиха незабавно изтегляне от пазара на два продукта, известни като енергиен сниф, които се вдишват през носа и са алтернатива на енергийните напитки. Продуктите са определени като сериозна заплаха за..

публикувано на 11.09.24 в 15:10