Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Богородична стъпка” – девети национален тракийски събор

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Близо до град Стара Загора, в околностите на Старозагорските минерални бани, се намира красив природен феномен, наречен „Богородична стъпка”. Според легендите, това място е светилище, свързано с различни езически религиозни обреди отпреди хиляди години. Казват, че тук Богородица се появила от небето и спасила християнин, подложен на мъчения от римляни. Като знак за това чудо в скалата останала вдлъбнатина с формата на човешки крак, в която винаги има вода. След приемане на християнството, местността става свято място, а наскоро е построен и малък параклис, наречен „Рождество Богородично”. Близо до природния феномен се провежда фолклорният събор „Богородична стъпка”. На девети и десети август предстои деветото му издание. Ето какво разказа г-жа Диана Атанасова, началник на отдел „Култура, туризъм и вероизповедания” в община Стара Загора – един от основните организатори:

„Атмосферата е наистина уникална, а съборът много бързо зае важно място в богатата културна палитра на Стара Загора и стана притегателен център за фолклорни състави от цялата страна. Казвам това с нескрита гордост, защото там пристигат над 3500 човека. Повечето от тях се връщат и на следващата година, споделяйки прекрасните си впечатления от мястото, уникалната природа, а също – от организацията. За нас това е най-голямото признание. Форумът се превърна в неповторим празник на непреходната сила на българщината, на красотата и неподправеното човешко общуване. Редом със стремежа да опазим и популяризираме богатите народни традиции и обичаи, ние сме си поставили задача да превърнем Старозагорски минерални бани в център на културния туризъм. Вярваме, че ще успеем, защото това живописно място има богата история, към която се добавя чудотворното въздействие на минералните води и красотата на Сърнена Средна гора.”

Снимка

Сред инициаторите и организаторите на Националния тракийски събор „Богородична стъпка” е доц. Крум Георгиев – виден български фолклорист, носител на престижния Оскар за фолклор, присъден му от IGF (Световна международна асоциация на фолклорните федерации). От него научаваме още подробности за организаторите и програмата тази година:

„Идеята за събора дойде от Тракийското дружество „Одринска епопея”, която община Стара Загора с радост прие. Организатори са също кметството и читалището в Старозагорски минерални бани, както и Регионалния исторически музей и Регионалната камара на занаятите в града. Сцените, на които ще се изявят певчески и танцови групи, са две. За първи път участват два чуждестранни състава – от Русия и Индонезия. За втори път ще бъдат представени и групите, включени в списъка на Националната програма на Министерството на културата „Живи човешки съкровища”. Планираме в бъдеще да открием специална сцена за „Живите човешки съкровища”. Съставите от България пристигат от Благоевградско, Пернишко, Пловдив, Велико Търново и от всички краища, в които живеят преселници (или техни потомци) от Одринска и Беломорска Тракия. В събота, девети август, ще бъдат представени нестинарски танци. Сигурен съм, че огненият ритуал ще привлече интереса на публиката. Същата вечер, от 18:30 часа, е концертът, посветен на 160-ата годишнина от рождението на Капитан Петко войвода. Той е със специалното участие на народната певица Валя Балканска и актьора Васил Михайлов, който изигра ролята на войводата по неповторим начин.”

Снимка





В съпътстващата програма са предвидени демонстрация и разучаване на народни танци, детски пленер „Майсторете ръчички за радост на всички”, изложба-базар на български занаяти и др. А в един селски двор, пресъздаващ атмосферата на старинния нашенски бит, ще бъдат представени български обичаи и обредни хлябове, чието многообразие и богатство впечатлява млади и стари.

Снимки: БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Най-щастливият човек" тръгва на "Най-щастливото турне"

Графа поставя началото на "Най-щастливото турне" тази вечер (28 юни) с концерт в Летния театър в Стара Загора. В основата на голямото лятно шоу на Влади Ампов е концепцията на грандиозния му концерт на Националния стадион "Васил Левски" в София,..

публикувано на 28.06.24 в 10:15

"100 причини"

Имаме поне "100 причини" да обичаме Мария Илиева, която посрещна лятото с едноименно ново турне. В поредицата концерти, започнали на 21 юни от Стара Загора, поп дивата изпълнява както най-големите си хитове, така и чисто нови песни от предстоящия си..

публикувано на 27.06.24 в 10:15

Орлин Горанов празнува 50 години "магия" на сцената с турне

Любимецът на няколко поколения, вечният чаровник с кадифен глас Орлин Горанов отбелязва "50 години магия" на сцената с турне. Първият от концертите е тази вечер в Пловдив, следват още пет от големите градове : Шумен (28 юни), Велико Търново (5..

публикувано на 26.06.24 в 10:15