Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Санкциите срещу Русия – тест за единството на ЕС

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Западът затегна икономическите санкции срещу Русия заради украинската криза. Според доклад на МВФ България е една от най-засегнатите страни и вече търпи негативи. Между 15 и 20 хиляди руски туристи няма да прекарат лятната си почивка на Българското Черноморие. Основната причина са фалити на руски туроператори. А отслабващата рубла и спадащата покупателна способност на руските граждани кара много от тях да променят плановете си за ваканция в чужбина. Според доклада на МВФ в подобна ситуация освен България са и Кипър и Черна гора. „Тези три държави са посещавани най-много от руски туристи, които са значителен фактор за икономиката им” – твърди фондът. Туристическият бранш далеч не е единственият, който отбелязва спад. Експертите на МВФ са изчислили, че капиталовите инвестиции на Русия надвишават пет процента от БВП на България, Беларус, Молдова и Черна гора. Тази седмица дойде и новината, че руската компания „Лукойл” се оттегля от пазарите в Чехия, Словакия и Унгария. Със специален указ на президента Владимир Путин Москва отговори на санкциите на ЕС и САЩ, като наложи за една година забрана да се внася селскостопанска продукция, суровини и продоволствия от страните, които са въвели санкции срещу Русия.

Със санкциите ЕС цели преосмисляне на руската външна политика в украинската криза. В дългосрочен план икономическата изолация на Москва трябва да обърне руските граждани срещу собствения им президент Путин. Дали това е правилният път е отделен въпрос. Засега е ясно едно – ЕС ще трябва да се въоръжи с търпение, защото последни социологически проучвания показват, че подкрепата за Путин в Русия съвсем не спада. За това пък расте напрежението сред страните-членки на Евросъюза, защото последиците от санкциите срещу Русия се отразяват различно на икономиките в различните държави. Под въпрос е колко дълго ще издържи и без това трудно постигнатият компромис за налагането на санкции, ако газовите доставки за източноевропейските страни бъдат трайно преустановени. Освен това страните от ЕС имат различни, чисто исторически обусловени взаимоотношения с Русия, които днес са прераснали в икономически връзки. Нагледен пример за това е спорният проект „Южен поток”, подкрепян от досегашното българско правителство, но също така и от Италия, Австрия и Унгария. Този казус хвърля дългата си сянка дори и върху политическите решения на ЕС, каквото е изборът на новия Върховен представител на ЕС за външната политика. Номинацията на италианския външен министър Могерини не се харесва от балтийските страни, именно защото е считана за проруски настроена заради подкрепата й за „Южен поток”.

Препирните около ръководните постове в новата Европейска комисия едва ли касаят обикновените граждани, но те рано или късно ще усетят последствията от санкциите срещу Русия. Брюксел в момента очевидно е настроен на вълна на силна конфронтация с Москва. А дали ЕС може да реагира на промяна в настроенията на своите граждани? Към момента по нищо не личи съюзът да има ясен поглед върху развоя на събитията с няколко хода напред. И съвсем не е ясно кой държи козовете в набиращата сила ескалация между Брюксел и Москва.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ремонт на служебния кабинет предлага премиерът Димитър Главчев

Броени дни след полагането на клетва на министрите от служебния кабинет, премиерът Димитър Главчев предложи персонални промени в състава на Министерския съвет. Първата се отнася до Министерството на външните работи. Мотивирано с нуждата от..

публикувано на 16.04.24 в 16:45

Антъни Блинкен: Съюзниците в Черно море могат да разчитат на САЩ

Инвестицията в сигурността на Черно море ще гарантира мира и свободата в регионален план и Европа. България подкрепя мирната формула на украинския президент Володимир Зеленески и ще участва в мирната конференция на високо равнище за Украйна в през..

публикувано на 15.04.24 в 11:52

България и Украйна домакинстват конференция, посветена на сигурността в Черно море

България и Украйна ще бъдат съвместен домакин на Втората конференция, посветена на сигурността в Черно море, в рамките на Международната Кримска платформа. Форумът е организиран от българските и от украинските министерства на външните работи и на..

публикувано на 15.04.24 в 06:00