Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аналитичен поглед към профила и приоритетите на служебния кабинет

БНР Новини
Първан Симеонов и Даниел Смилов
Снимка: БГНЕС

Служебното правителство с премиер проф. Георги Близнашки официално пое изпълнителната власт.  Подготовката на изборите за 43-ото Народно събрание и мерки в областта на икономиката, са сред неговите приоритети. Преходната власт поставя акцент върху шест направления. Служебното правителство смята да подготви промени в Закона за енергетиката. Целта е да се създаде независим ефективен енергиен воден регулатор. Нормалната работа на здравната система в спешната помощ също са сред планираните мерки. Ще бъде актуализирана стратегията за съдебна реформа. Към МС отново ще заработи Изборен борд. Ще бъдат планирани дейности за предотвратяване на престъпления, свързани с изборния процес.

Профилът на служебния кабинет и амбициозната програма, с която го натовари президентът Росен Плевнелиев, декларираните приоритети на служебното правителство и възможностите за тяхната реализация коментират политолозите Първан Симеонов – директор на Gallup International – България и доц. Даниел Смилов – програмен директор на Центъра за либерални стратегии и преподавател по теория на политиката в катедра „Политология” на СУ „Св. Климент Охридски”.


Първан Симеонов: „Профилът на служебния кабинет не е изненадващ. Той е подчертано експертен и технократски. В избора на Близнашки прозира доста порасналата амбиция на президента Росен Плевнелиев заради факта, че номинира ярка политическа фигура, а не както първия път - един дипломат от кариерата. Второто важно нещо в избора на Близнашки за служебен премиер е, че в избора му е търсено внушението, че това е кабинет на гражданската мобилизация и той е нещо като продължител на протеста. Правителството ще се опитва да излъчва стабилност и ще прави ревизия. Последното по две причини - едната е за да застрахова себе си, защото условията в държавата - политически, финансово и природно дори, са сложни. И второ, за да проправи пътя към следващото правителство, което по всяка вероятност ще е дясноцентристко“.


Доц. Даниел Смилов: „Ясни са посланията, които президентът искаше да отправи с този състав. Първо с избора на проф. Близнашки като министър-председател. Този избор се дължи на безспорния авторитет на професора като конституционалист, но също така и на неговото дейно участие като граждански активист. Бих отбелязал и подбора на вицепремиери, които също подчертават акцентите, които иска да постави президентът. Разбира се, той маркира политики, които би трябвало да се изпълняват не само от това служебно правителство, а по-скоро отправя послания и за следващото правителство.“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили на парад в Бургас

XVII парад на класически автомобили и мотоциклети ще се проведе в Приморския парк в Бургас в събота, от 10 до 14,30 ч. Над 150 колекционери от Бургас и страната ще се включат в него, каза за БНР Бургас Димо Джамбазов, председател на Сдружение авто..

публикувано на 05.07.24 в 17:15

Мотористи се събират на събор край пещерата Леденика

От 5 до 7 юли поляните край пещерата Леденика до Враца ще се превърнат в мотостолица на България. Стотици любители на високите скорости от цялата страна ще вземат участие в поредното издание на Националния мотосъбор Враца – Леденика...

публикувано на 05.07.24 в 09:10

Фестивал на пясъчните фигури се открива в Бургас

Фестивалът на пясъчните фигури се завръща за 17-о поредно лято в крайморския град Бургас. Той ще отвори врати за посетители на 5 юли в парк „Езеро“, предаде БТА. Специално представление по повод откриването ще изнесат балетна школа „Марина..

публикувано на 05.07.24 в 08:05