Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще изгуби ли България 62 млн. лв. за саниране на жилища

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Европейската субсидия от 62 млн. лв. по проекта „Енергийно обновяване на българските домове” може да бъде изгубена заради закъснение в сроковете за реализация. Асоциацията на сдруженията на собствениците алармира, че забавянето подлага на огромен риск участието на страната ни в следващия програмен период. В организацията членуват 39 сдружения от 11 града в страната. Над 180 сгради из цяла България трябва да бъдат санирани до края на 2015 с помощта на ОП „Регионално развитие“.

Заради забавените действия на Министерството на регионалното развитие /МРР/ с цели 18 месеца, най-вероятно евросубсидията ще ни бъде отнета. Буди недоумение фактът, че към август т.г., или две години след започване на проекта, в страната има само две жилищни кооперации, по които се работи. В същото време от МРР не дават никаква информация за това как възнамеряват да изпълнят заложените в оперативната програма условия, след като за оставащите 12 месеца с европейските пари ще трябва да бъдат санирани поне още 180 сгради. Друго притеснение на хората от сдружението е, че техните пари (частта, която жителите на сградата трябва да осигурят) са запорирани в Корпоративна търговска банка, поставена под особен надзор от БНБ.

Колко са блокираните в банката пари на гражданите, които кандидатстват за програмата, и как ще се развие проектът по-нататък научаваме от Диана Димитрова, зам.-председател на Асоциацията на сдруженията на собствениците:

„По наша информация, различните сдружения са внесли около 400 хиляди лв. в КТБ. Нямаме данни какво ще се случи с тези пари. Министерството ни държи в тотално информационно затъмнение. Необходимо е да се предприемат незабавни мерки, да се изясни дали парите ще бъдат прехвърлени в друга банка и какво точно ще се случи. Защото, освен че има внесени суми в КТБ, там е и фондът за жилищно обновяване, от който следва да се дадат кредити на хора, които искат да участват, но нямат финансова възможност. До момента обаче няма абсолютно никаква яснота какво ще стане с този фонд.”

Гражданите очакват незабавни действия от служебния министър Екатерина Захариева, за да не загуби България и тези европейски пари. Членове на Асоциацията споделят още, че заради всички пречки с КТБ и МРР, конфликтите между съкооператори и домоуправители се изострят, хората са в неведение какво да очакват. Това е така, защото много от участващите в оперативната програма са безработни и възрастни хора, които с мъка са осигурили 500-те лева, необходими за участие в програмата. Сега тези хора разчитат на институциите за подкрепа на прага на зимния сезон и задаващите се солени сметки за ток и отопление.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В София се открива годишната конференция на АБУЧ

Близо 60 представители на български училища зад граница, университетски преподаватели и експерти в областта на образованието ще вземат участие в годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина ( АБУЧ ) , която се открива в..

публикувано на 22.07.24 в 07:45

Президентът връчва втория мандат за съставяне на правителство

В сградата на президентството днес от 11.00 часа президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание – тази на..

публикувано на 22.07.24 в 06:10

Високи температури и валежи в понеделник

До полунощ облачността временно ще се разкъса. В понеделник преди обяд в по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. Около и след обяд отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На места ще има краткотрайни валежи от..

публикувано на 21.07.24 в 19:05