Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За десети път в Правец започват „Моцартови празници”

БНР Новини

С „Дон Жуан” от Моцарт започва фестивалът, който носи името на гениалния композитор. Спектакълът ще представи трупата на Русенската опера под палката на Мартин Пантелеев. „Моцартови празници” ще се проведат за десети път в град Правец. Те ще приютят различните изкуства от 13 до 17 август на три сцени.Подробности запрограмата на събитието научаваме от артистичния му директор – оперната певица Христина Ангелакова:




„В последните три години този фестивал набра скорост. Това се дължи освен на групата съмишленици, които го правим, също и на община Правец. Знаете, че едни добри идеи, събрани във фестивална програма, се реализират когато има и финансова подкрепа. Тази година форумът е петдневен, с един ден по-дълъг, и включва разнообразни събития и концерти. Любопитни сме да видим как ще се приеме от публиката. За нас е много важно нейното мнение, защото искаме да поддържаме апетита й към този фестивал. В него ще отбележим няколко значими годишнини. С богата програма, илюстрираща живота и различните лица на Микеланджело, ще почетем 450 години от смъртта на гениалния творец. Пианистът Александър Хинчев ще изпълни за първи път „На Сикстинската капела” от Ференц Лист. Актрисата Силвия Лулчева ще представи сонетите на Микеланджело. Реверанс към творчеството на Рихард Щраус правим в балетната фестивална вечер. Триптих по негова музика е с участието на Compagnia Nazionale del Balletto от Рим, Италия. Това е премиера, направена от италианската танцова трупа за фестивала в Правец. В афиша сме включили и творби от Глук, по повод неговата 300-годишнина, както и от Римски-Корсаков, по повод 170 г. от рождението му.”

Снимка




Един от акцентите в тазгодишната програма на „Моцартови празници” е по тема, която отдавна интригува Христина Ангелакова:

„Винаги с любопитство съм се интересувала от симбиозата между театър и опера – разказва тя. – Искаше ми се това да присъства на сцената на фестивала в Правец. Идеята получи перфектна концертна разработка от диригента Иван Ангелов. Започвайки от „малката история” на Пушкин, вдъхновила Римски-Корсаков, който написва едноактната опера по това заглавие. Преминавайки през филма „Амадеус”, който мнозина свързват именно с историята за съперничеството между Моцарт и Салиери. Така по пиесите на Пушкин и Питър Шафър се роди премиерният музикално-театрален спектакъл „Моцарт и Салиери”. Радвам се за младите участници в това заглавие. Те ще пеят и играят на сцената, наред с известните актьори Камен Врачански и Асен Блатечки. Този спектакъл се подготви съвместно с Русенската опера с прекрасния режисьор Бина Харалампиева. Нейният прочит е интересен и мисля, че ще се хареса на публиката.”

СнимкаСпециален гост на „Моцартови празници” е италианската оперна прима Бруна Балиони. Световноизвестното мецосопрано ще проведе в Правец майсторски клас за млади певци, който ще завърши с концерт на участниците в него. В дните на фестивала ще бъдат прожектирани кадри от спектакли, играни от Бруна Балиони на световните сцени. Оттам е и контактът й с Христина Ангелакова. „Отдавна се познаваме, от периода, в който започвахме кариерата си. Тя вече беше пяла в Миланската „Ла Скала”, когато аз правех първите си стъпки там. Познавам нейното майсторство на певица. Тя е човек, който може много да даде на младите, затова я поканих да направи майсторски клас тук.”

Снимките са предоставени от организаторите на фестивала




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лили Иванова

"Детелини"

Лили Иванова е безспорната прима на българската музика. Освен талант, дисциплина и отдаденост, зад десетилетията на върха стои и нейният избор на най-добрите музиканти, с които певицата е работила през годините.  Една от емблематичните ѝ песни –..

публикувано на 09.07.24 в 10:15

"Обич и песен" – нова порция летни концерти с част от вечните български песни

Проектът "Обич и песен" среща на сцената поколения обичани български изпълнители,   създали хитове в различни музикални стилове през годините. Мелъди рокът е представен от групата " Диана Експрес", които честват 50 години на сцена,..

публикувано на 08.07.24 в 10:15

Средновековни църкви отварят врати за музикалния фестивал Arbanassi Summer Music

За четиринайсета година камерна музика ще звучи в средновековните църкви-музеи “Св. Архангели Михаил и Гавраил” и “Св. Георги” в архитектурния резерват Арбанаси. От днес до 12 юли сред прекрасната акустика на храмовете музиканти от Белгия,..

публикувано на 07.07.24 в 06:00