Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо викаме на помощ Международния валутен фонд?

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Политическата криза, която дълги месеци разтърсваше България, намери своето логично и естествено разрешение с разпускането на Народното събрание и насрочването на извънредни парламентарни избори за есента. Финансовата криза обаче, която съпътстваше и допълнително усложняваше и подхранваше политическите трусове и катаклизми, все още изглежда далеч от своята развръзка. Така и не стана ясно необходима ли е ревизия на държавния бюджет за тази година и страната заплашена ли е от фалит или не. Така и никой не разбра дали затворената и поставена под особен надзор Корпоративна търговска банка, четвъртата по активи в България, е неплатежоспособна и ще бъде фалирана или пък подлежи на оздравяване. От всичко това обаче стана ясно, че престижният имидж на България като една от най-стабилните във финансово отношение страни в Европейския съюз, като страна модел за пестелива и разумна финансова държавна и корпоративна политика е сериозно накърнен.

Причините за неблагополучията и проблемите във финансовата сфера са много, но основната е може би дискредитирането и липсата на минимално необходимото доверие в официалните институции и власти. А доверието, когато става дума за пари, е най-ценният актив и без него не може да съществува никаква стабилна финансова система. Българската централна банка беше преди кризата с Корпоративна търговска банка една от малкото публични институции, в която българите имаха доверие. Противоречивите, колебливите и закъснелите й мерки за решаването на този проблем обаче значително понижиха степента на доверие в нея, като някои експерти дори я обвиниха, че самата тя доста е допринесла за краха на търговската банка и разклащането на банковата система в страната. Престижът и авторитетът на централната банка спаднаха до такава степен, че самата тя вдигна ръце, развя бялото знаме и реши в разгара на най-ваканционния летен месец август да моли за спешна помощ от Международния валутен фонд. Защото отправената покана от управителя на централната банка Иван Искров в края на миналата седмица до шефа на отдела за парични и капиталови пазари на Фонда Хосе Виналс за извънредна инспекция на българските финанси не е нищо друго освен признание за собственото безсилие и за загубата на авторитет. А до идването на власт на новите управляващи в края на октомври едва ли и публичните финанси ще бъдат ремонтирани и оздравени. Дори и ако сегашното служебно правителство разкрие, както амбициозно обещава, истината за тяхното състояние.

Няма съмнение, че една обективна, професионална и компетентна външна проверка и оценка на финансите на България от страна на Фонда ще бъде полезна и ще може да послужи за вземането на подходящи и адекватни мерки за решаване на проблемите в страната. За разлика от другаде по света, в България МВФ е една уважавана институция и на нея не се гледа като на защитник и проводник на интересите на световните господари и едрия капитал. От тази гледна точка има всички изгледи, ако въобще Фондът се съгласи да свърши работата на правителството и на БНБ, неговите препоръки да бъдат посрещнати добре както от експертите и политиците, така и от гражданите. Остава обаче въпросът защо отново сами не можем да подредим собствената си къща и да сложим ред в собствения си двор.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Представена е методиката за удостоверяване на машините за гласуване

Министерството на електронното управление (МЕУ) обнародва за обществено обсъждане на сайта си проект на актуализирана Методика за съответствие на машините за гласуване по изискванията на Изборния кодекс. Измененията на методиката обхващат и надграждане..

публикувано на 14.09.24 в 11:17
Гордана Силяновска

Българският президент прие покана официално да посети Северна Македония

На неофициална среща българският президент Румен Радев е приел поканата на своя македонски колега Гордана Силяновска, да посети официално Скопие. Дата за посещението не е определена. От българска страна нямаше официално изявление след разговора в..

публикувано на 14.09.24 в 09:08

България днес - 13 септември 2024 г.

В "България днес" разказваме за училище "Св. св. Кирил и Методий" във Ванкувър, което ще отвори врати на 14 септември със специален филм, посветен на три десетилетия работа по поддържане на българския език и традиции отвъд Океана. Ще чуете и мнение на..

публикувано на 13.09.24 в 19:00