Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фолклорен танцов ансамбъл „Балкан” „заразява” публиката с любовта си към българските народни традиции

БНР Новини

Малко е нужно, за да заиграеш български народни хорà – за начало желание и любов към фолклора. А започнеш ли, част от теб винаги остава в танца. Защото той е магия, която дава сила, позитивност, усещане за красота. Наред с това ражда добри приятелства между хората. Влюбени във фолклора ни са танцьорите от ансамбъл „Балкан”. Те са чест гост на различни сцени в страната и чужбина. От 8 до 15 август представят България на 44-тото издание на Международния фолклорен фестивал „Терраностра” в Апиро, Италия. Наред с представители на домакините, участници в събитието са формации от Перу, Тайван, Гватемала, Русия и Сърбия. Танци, музика, пъстра палитра от националности – това превръща всеки фестивал в незабравимо преживяване за участници и публика. Освен спомените, остават и контактите с колеги и съмишленици. Милена Чирпанлиева от ансамбъл „Балкан” дълго може да разказва за тези приятни моменти. До днес съставът е в приятелски отношения и сътрудничество с ансамбъла за български танци в Будапеща „Мартеница”, след запознанство на фестивал. Събитието в Италия, на което са българите в момента, също е резултат от подобен форум във Франция.

Снимка

Началото на Фолклорен ансамбъл „Балкан” е през 1954-а. Годините минават една подир друга и днес никой не може да преброи концертите, изнесени от танцьорите. Признават, че остава неизменен стремежът им да усвояват тънкостите на това изкуство, да бъдат сред най-добрите, да имат свой стил.




Снимка

„Тази година съставът става на 60. По този повод направихме голям концерт в София – продължава Милена Чирпанлиева. Ръководител на ансамбъл „Балкан” от 1974 г., с малко прекъсване, е хореографът Кирил Чирпанлиев. Изпълняваме танци от всички етнографски области на България. Репетираме към Народно читалище „Цар Борис ІІІ-1928” в столицата. Имаме детски групи, които подготвят малките за включване в ансамбъла, както и такива за автентични хорà. Основната ни работа е в представителния ансамбъл на формацията. В него има танцьори от 13 до 50-годишна възраст, с различни професии и занимания. Всички сме обединени от любовта към българския фолклор и с голямо удоволствие го представяме в България и по света.”

Снимки: ансамбъл „Балкан”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ерина Боянова

Ерина Боянова представя в Института "Сервантес" изложбата си от плакати за испански филми с награди

Институтът "Сервантес" е домакин на поредица от специално създадени филмови плакати, обединени от името "Кино "Испания": Плакати за филми с награди". Изложбата, чийто автор е Ерина Боянова, се открива на 19 юни в галерията на Института в София,..

публикувано на 19.06.24 в 08:35

Иконописецът Диан Костов открива експозиция в Кукелберг, Брюксел

Днес се открива експозиция с платна на българския художник иконописец Диан Костов. Платната ще бъдат изложени на фасадата и в самата Национална базилика "Светото сърце" в Кукелберг, Брюксел (Basiliekvoorplein 1, 1083 Brussels), в продължение на..

публикувано на 15.06.24 в 09:05

Балетът на Националната опера е гост на фестивала Sounds of Oradea в Румъния

Балетът на Националната опера гостува на фестивала Sounds of Oradea в Румъния, съобщават от Софийската опера и балет. Третото издание на международния фестивал е от 14 до 16 юни и включва три програми в популярни културни пространства в града...

публикувано на 15.06.24 в 08:35