Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Струма пее” в Невестино

Снимка: sabori.bg

Струма пее, свири и празнува, защото в средата на месец август в кюстендилското село Невестино се провежда фестивал на името на реката, която минава през него. Тази година тържествата започват още на 15 август, празника на общината. По християнския календар е „Успение на Пресвета Богородица”. Името „Света Богородица” носи късно средновековна църква, паметник на културата, която се намира до село Пастух. Съборът в Невестино ще прерасне в музикална среща, която ще събере самодейни състави и индивидуални изпълнители от всички населени места по поречието на река Струма. Дните на фолклорния фестивал са 16 и 17 август. За него разказва Антоанета Георгиева, секретар на общината.

Тазгодишното издание на „Струма пее” ще бъде девето по ред. През 2006-та община Невестино възстанови провеждания фолклорен фестивал, след дълги години пауза. Аз и колегите ми работим за събитието с голям ентусиазъм. Целта ни е да може повече самодейни състави да се включат. Каним всяка една институция, училище, клуб, в който се развива фолклора ни, да присъства на „Струма пее”. Тази година очакваме 1500 участници, които ще се изявят в два дни. Фестивалът се провежда под патронажа на кмета, инж. Димитър Стаменов. Неговата сцена е в парка на село Невестино, който се намира до средновековния Кàдин мост. Построен през 1470г., той свързва двата бряга на река Струма. Украсяваме сцената с платно, на което е пресъздаден Кàдин мост. Това създава усещането, че до него е фестивалът. По традиция ще участват двата състава на селото: детският танцов ансамбъл към читалище „Просвета” и женската певческа група. „Струма пее”  има конкурсен характер. И тъй като в него участват певци, инструменталисти и танцьори, и в журито има представители от всяка област. Светла Цветкова, народна певица и преподавател в НМУ „Л. Пипков” в София,  ще оценява вокалните умения. Танцьорите ще следи Антоанета Асенова-Данева, хореограф. А Петьо Кръстев, ръководител на оркестъра на ансамбъл „Пирин”, отговаря за инструменталните групи и индивидуални изпълнения. На празника „Струма пее” звучат песни и свирни от две фолклорни области: Шопска и Пиринска. Всяка група или индивидуален изпълнител представя две песни. Колективите за народни обичаи също могат да участват, както и разказвачите на народни легенди. По този начин традицията се предава на младите и се съхранява уникалният български фолклор.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05