Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикалните брегове на Беглика фест

Снимка: 2014.beglika.org

Един нетипичен фестивал събира в четири дни съмишленици, които вярват, че от думата „заедно” зависи оцеляването ни. С всяка година хората, запалени по идеята, стават все повече. Вече говорим за Беглишка общност, която продължава своето съществуване и след края на събитието. Организаторите  посвещават тазгодишното издание на света, който трябва променим, като заменим нефункциониращите модели. „Всички ние сме духът на Беглика – облак от граждански, творчески и визионерски потенциал, способен да роди нови вселени.” – казва екипът на фестивала. И го определя като „свободен, творящ, живеещ мъничко в бъдещето и мъничко в миналото, играещ с “тук и сега”, за да защитава един начин на живот, в който сме искрени към себе си и света.”

Тази година „Беглика фест” ще се състои от 21 до 24 август. Цялата програма е СЪ-творена с участието на публиката – това е и една от идеите на събитието. Три са музикалните пространства около бреговете на яз. Голям Беглик: „БигБанда”, ChillStation/NattyRoots и Каба сцена.

Освен това ще има и Форум „Метаморфози” – преживяване без предварителна програма. Това е място, което ражда идеи, вдъхновява и провокира. Сред темите са: образование, култура, икономика. Всичко това ще се случи в местността Беглика, която се намира в сърцето на Баташка планина – един от най-високо разположените и диви дялове на Родопите.

Независимите творци „Биг Банда” имат своята нова сцена на „Беглика фест”. Те обичат импровизациите и авангардните тенденции. Какво ще представят научаваме от Стефан Христов. Известен с псевдонима си Mr.Smiff, той е диджей и тромпетист, когото може да срещнем в различни проекти на „Биг Банда”.

Mr.Smiff

Подготвили сме почти целия арсенал от групи и проекти, с които „Биг Банда” разполага. Организацията ни е млада, но вече се изпълни нашата мечта да имаме сцена на  един от най-големите фестивали в България. На Беглика ще се случат и два уъркшопа. За тях сме подготвили акустични инструменти, които заедно с  Тодор Стоянов и Александър Даниел сме правили. Ще покажем на участниците как с всякакъв вид джунджурии, които не съществуват в музикалния свят, може да правим музика и саунд дизайн. Очакваме да дойдат хора с интерес към иновативните решения, защото мисля, че в момента музиката се завръща към акустичното, с нов поглед, пречупен през електро-дигиталното. Присъствал съм на всичките издания на Беглика фест. Фестивалът е по-различен от повечето подобни прояви, много е социален, организира редица уъркшопове и работилнички – продължава той. От музикална гледна точка също е широко скроен. Първата година, в която участвах,  „Беглика фест” ме изненада с програмата си. В нея имаше огромно разнообразие – балкански, пънк, ска, реге, фрий стайл групи. Много се надявам организаторите да продължат в този дух. На мен ми беше любимо „Летящото пиле” – ателието, което правеше Емил Кирилов, парапланерист и инструктор. То се изграждаше на един мост и всеки желаещ имаше възможност да сглоби машина, с която да лети. Накрая участниците скачаха с изобретенията си от моста. Този, който успееше да измине най-дългото разстояние, печелеше награда – полет с парапланер. Беше интересно, защото хората „изскачаха с невъобразими идеи.


СнимкаОставаме на „Беглика фест-2014”, но сменяме сцената. „BONBOG” или „Тъпани и Гайди“ – две имена на една интересна формация, която отскоро е на родната етно-фюжън сцена. Музикантите в състава са седем: Валентина Добрева (вокал), Лазар Керимедчиев (тъпан), Григор Лалов, Росен Росенов и Константин Канев (каба гайди), Петър Йорданов – Бъни (кахон) и Георги Маринов – Хорхе (диджериду). Свирят така, че „заразяват” с ентусиазма и любовта си към тази музика публиката и у нас, и в чужбина. Техни изпълнения ще звучат на  21 август около бреговете на яз. Голям Беглик. Петър Йорданов – Бъни разказва:

Нашето изпълнение ще бъде на Каба сцената в първия ден на феста. Харесва ми идеята му – за мен той е едно от най-интересните преживявания не само у нас. Обикаляме със състава различни събития извън България и мога да кажа, че това, което се случва тук е уникално. Събират се позитивни хора със сходни интереси. Ние ще представим родопски фолклор, подсилен с кахон и диджериду. В повечето случаи това отключва сетивата на хората и те се присъединяват към музикалната вълна. Настъпва един „родопски транс”. Вият се хорà и е приятно изживяване, особено на такова красиво място в планината. Музиката ни въздейства и на хората, които не разбират текста на песните. Четири гайди, кахон, диджериду, тъпан и глас – това хваща и  омагьосва публиката.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05