Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Санкции и контрасанкции заради украинската криза тревожат София

Снимка: архив

Тези дни служебният министър на земеделието Васил Грудев поиска извънредно заседание на Европейския съвет по земеделие и рибарство за изработване на единна позиция на ЕС по ответната забрана на Русия за внос на плодове, зеленчуци, месо, месни продукти, риба и други стоки от страните на ЕС. Малко по-късно, служебният външен министър Даниел Митов изрази пред посланика на Киев в София тревога от намерението на Украйна да предприеме контрасанкции срещу Русия.

Основанията за тревога в София са повече от сериозни. Руското ембарго засяга пряко българските производители на пресни плодове, риба, сирене, домати и зеленчуци. Износът им за Русия през 2013 г. възлезе на 53,4 млн. евро, което е около 9,3% от износа за тази страна. Намеренията на Украйна за санкции спрямо Русия предполагат и блокиране на транзита на руски газ през нейна територия, който осигурява около 90% от потреблението на България. Заради напрежението между Русия и Украйна тази година България започна да трупа по-рано запаси в газовото си хранилище в Чирен, но при прекратяване на доставките на газ те биха стигнали за само три-четири месеца. Реверсни газови връзки със съседните държави България няма и отново е изправена пред риска да се окаже, както през 2009 година, в газов плен на споровете между Украйна и Русия.

Притесненията на София се споделят от много страни в ЕС, но това не е голяма утеха. Към искането на София за извънредно обсъждане на руските контрасанкции се присъединиха Чехия, Полша, Австрия, Финландия, Белгия и Естония, но засега Европейската комисия не вижда възможност за компенсации на потърпевшите производители. И Европейската комисия, както София, увещава Украйна да не предприема крайни мерки спрямо Русия, но отговорите от Киев са уклончиви и не вдъхват оптимизъм, че драстичен развой ще се избегне. Че размяната на санкции и контрасанкции не е решение, е повече от ясно. Но е неясно, докъде ще стигнат и до какво ще доведат.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Васил Терзиев

София ще има десет нови метростанции през 2027 г.

Новите десет станции на столичното метро ще бъдат завършени през 2027 г., съобщи кметът на София Васил Терзиев, който инспектира участъка от разширението на третия лъч. По думите му, 46% от пътуващите всеки ден хора ще се възползват от подземния..

публикувано на 10.08.24 в 09:02

Слънчев край на седмицата, в събота на североизток ще превали

В събота , 10 август, ще е слънчево. Над Централна и Източна България ще има временни увеличения на облачността и на места ще превали и прегърми. Минималните температури ще са между 15 и 21°, в София 15°. Максималните ще са от 30 до 36°, в..

публикувано на 09.08.24 в 19:45

България днес - 9 август 2024 г.

В "България днес" на 9 август говорим за политика в контекста на предстоящите избори за НС. Подготвили сме ви и среща с адвокат Нуредин Нурединай –човек от българското национално малцинство в Албания, успял да реализира себе си и да си спечели..

публикувано на 09.08.24 в 19:00