Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кризата в Ирак заплашва националната ни сигурност, заяви министърът на външните работи Даниел Митов

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Кризата в Ирак надхвърля хуманитарното измерение и директно заплашва сигурността на външните граници на ЕС, включително България, е заявил министър Даниел Митов по време на първото си участие в заседание на Съвет „Външни работи”. Външните министри на ЕС се събраха извънредно в Брюксел, за да обсъдят задълбочаващата се хуманитарна ситуация в Ирак, нарастващото насилие в Либия и негативните последици от конфликтите в Украйна и Близкия изток, с акцент върху развитието на обстановката в ивицата Газа. В понеделник служебният външен министър огласи своята позиция по време на съвета, докато представяше членовете на политическия си кабинет.

„За първи път сме свидетели на кризи от ниво 3, по оценката на ООН, особено когато става въпрос за Ирак”, продължи министър Митов.

„Ще имаме проблем с бежански поток. Но и военните успехи на самопровъзгласилата се „Ислямска държава” не могат да бъдат подминавани с лека ръка. Всички държави-членки трябва по някакъв начин да направим усилия, за да спрем тази чума. Беше изразена готовност да се окаже съдействие на иракските кюрдски сили за сигурност и беше направен призив всяка една от държавите, според своите възможности, да помага и хуманитарно.”

По повод публикация от 15 август на в. „Билд”, че Бундесверът има таен план да въоръжи иракските кюрди с автомати „Калашников” от България и Румъния, министър Митов коментира:

„Ясно е, че ЕС и държавите-членки са силно обезпокоени от случващото се в Ирак. Франция вече изпрати военна помощ, Германия ще изпрати такава, това беше ясно заявено. Чехия обмисля изпращането на такава, Великобритания също се включи. В България решение по въпроса не е взимано и, ако има официално запитване, въпросът ще трябва да бъде обсъден и да се види имаме ли такава възможност.”

Министър Митов коментира още, че „Русия носи тежка отговорност за дестабилизацията на Украйна, но е необходимо и Киев, когато обсъжда санкции спрямо Русия, да ги обсъжда със своите европейски партньори”.

„Русия трябва да разбере, че действията й са контрапродуктивни. Разчитаме да се възобнови диалогът ЕС-Украйна-Русия и на това, че на най-високо ниво срещите ще доведат до решение в бъдеще. Надяваме се че повече санкции няма да бъдат налагани, но това не означава, че при ескалация на конфликта няма да бъдат предлагани такива санкции.”

На извънредния съвет на външните министри е постигната категоричната позиция за солидарност в рамките на ЕС за преодоляване на последствията от руската забрана за внос на селскостопански стоки. Оказа се, че скоро предстои и съвет на земеделските министри на ЕС, където ще бъдат коментирани и определяни компенсациите на земеделците, вследствие на ембаргото.

Подкрепата за номинацията на Кристалина Георгиева за втори мандат като член на Европейската комисия и за Върховен представител по общата външна политика и политика за сигурност е сред основните приоритети на екипа на министър Даниел Митов.

„Ние вече работим по реализацията на тази цел, в координация сме с нашите партньори от ЕС”, посочи министърът. „Трябва да отбележим, че г-жа Георгиева се ползва с изключителен авторитет в Европа, който си е изградила сама. Тя е от хората, за които в Европа не може да се каже нищо негативно. Ползва се с безкрайно уважение и е безспорен капитал за България.”

В случай, че това място бъде разпределено на европейските социалисти, то България ще настоява на Кристалина Георгиева да се даде ресор, който да е от приоритетните за ЕС, допълни Даниел Митов.

Организацията на изборния процес в чужбина и подготовката на България за председателството на ЕС през 2018 г. са другите главни приоритети в работата на Министерството на външните работи в рамките на мандата на служебното правителство, заяви министър Даниел Митов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България е привлекателна дестинация за дентален туризъм

Балканите привличат все повече медицински туристи, като безспорен лидер е Турция, която е сред 10-те най-предпочитани държави за здравни пътувания, сочи журито на деветото издание на BALKAN MEDICAL AWARDS 2024, чиито призове ще бъдат връчени на 5..

публикувано на 05.07.24 в 06:45

В края на работната седмица температурите тръгват нагоре

До полунощ  преваляванията ще спрат и през втората половина на нощта ще преобладава ясно време. В източните райони ще духа слаб северозападен вятър, в останалата част от страната ще е почти тихо. В петък , 5 юли, ще преобладава слънчево време...

публикувано на 04.07.24 в 19:35

Лошото време си отива, на юг ще има локални кратки валежи

В четвъртък , 4 юли, над страната ще има разкъсана облачност. След обяд над Рило-Родопската област се очакват краткотрайни валежи с гръмотевици. Минималните температури ще са между 15 и 23°, в София 15°. Максималните ще са от 25 до 30°, в..

публикувано на 03.07.24 в 19:35