Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Гатев – артист, озарен от съвършената хармония на своите чувства и интелект

Снимка: архив

Проф. Красимир Гатев се нарежда сред най-добрите български пианисти от ХХ в. Известен с разнообразните си интереси към музикалното изкуство, той остава в съзнанието на слушателя със своята поетична и проникновена интерпретация. „...Красимир Гатев разпява инструмента до най-големите му възможности...” – може би тази мисъл на известния музикален критик Олга Шурбанова с точност описва клавирната му дарба. Изпълнителят, на който Панчо Владигеров посвещава последните си два опуса, си отива от този свят през 2008 г., но оставя следа с огромния си брой записи. Почти винаги концертите, които Красимир Гатев е изнасял, са включвали два или повече диаметрално противоположни стила. Реализацията на този замисъл той постига чрез разностранно проучване на творбите и епохата им. Подхожда по собствен начин към звукоизвличането. В интервю, запазено в „Златен фонд“ на БНР, пианистът разказва:

„Старая се тонът да звучи така, както бих желал да го чуя – нито грубо, нито твърде меко. Нито остро, нито прекалено вяло. Стремя се към реален звук, за да го постигна не използвам само гласоводенето. Търся тембровото разнообразие и различни багри. Обединяването на мисълта е нещо логично, тя просто е следствие, а не средство. Ако накъсаме музиката на отделни тонове, това ще заприлича на четенето на отделни букви, без да мислим за думи, фрази и изречения. Винаги съм бил противник на празния виртуозитет. Това просто е средство, а не цел. Старая се да чуя отстрани музиката, която свиря в момента. За мен слушането се е превърнало в дисциплина и взаимно подчинение на разум и чувства. Едно от моите основни правила е музикантът да съумее понякога да чувства с разума си и да мисли с чувствата си.”

„Пианото е всичко за мен – и приятел, и не чак дотам приятен партньор понякога, но без него не мога” – думи на Красимир Гатев. Паралелно със соловата си дейност, той активно се занимава и с преподаване. Обичан от възпитаниците си, пианистът остава в спомените им с всеотдайността си към изкуството:

„За мен най-важна винаги е била самата музика – казва изпълнителят. – Никога не съм се стремял да бъда център на внимание. Понякога съм се дразнел не толкова от собствените си неуспехи, колкото от тези на другите. Това най-вече се е случвало при ансамблово музициране. Музиката се е превърнала в моя „първа природа” с течение на времето. Тя е съвършена хармония и чистота, както на чувства, така и на интелект. Нещо, което не би могло да бъде фалшифицирано.”

Контактите с много световноизвестни личности от света на музиката допринасят за израстването на Красимир Гатев като изпълнител.

В интервю, дадено няколко години преди кончината му, пианистът изброява някои незабравими моменти и споделя какъв е вкусът на успеха:
„Ако трябва да си спомням звездни мигове, една вселена няма да стигне, за да ги побере всичките. Това са конкурсите, през които съм преминал – „Маргарита Лонг” в Париж, „Кралица Елизабет“ в Брюксел и други. Срещите ми с млади музиканти, концерти в големи световни зали, като тази на Берлинската филхармония, цяла поредица изяви в Миланската скала, последвана от плоча с Райна Кабаиванска. Изпълнението ми в зала „Тиволи” в Дания, многобройните изяви, които съм имал в Белгия, Гърция и други страни. Понякога се уморявах от честите пътувания, а сега най-много ми липсват именно те. Когато човек се заседи на едно място малко или повече започва да работи некачествено. Що се касае до успеха, понякога той може да е доста горчив, но има и сладки неуспехи. Бих определил като такъв всеки, от който човек, ако е достатъчно самокритичен, би могъл да се поучи. Един успех или неуспех не прави личността нито по-голяма, нито по-малка.”


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Любовта" – нов сингъл от група Фанданго

Група Фанданго представя "Любовта" – нов сингъл от наскоро издадения албум "Като птиците". Това е една от последно записаните за албума песни. Автор на музиката и текста е фронтменът на Фанданго – Христо Стефанов, аранжиментът е на цялата група...

публикувано на 19.04.24 в 10:15

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10