Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Урок по Танго

БНР Новини
Снимка: Мария Петрова

Какво свързва преводач, преподавател по английски и монтажист в Българското национално радио? В забързаното си ежедневие всеки един от тях гони срокове и отмята задачи, но в сряда вечер тримата прекрачват прага на стара аристократична къща в центъра на София, за да общуват и танцуват танго.

Петър танцува над десетилетие, а преди четири години решава, че иска да сподели наученото. Така животът му е разделен на две – през деня е преводач, а вечер преподава танго.

„Това е един свободен танц, защото човек може да бъде себе си, да е индивидуалист в този танц и в същото време да се забавлява с различни хора.”

Какво е за теб тангото в личния ти живот?

„Сложен танц, който ме кара да се разкривам повече, да бъда по-открит и да комуникирам по-добре.”

Във филма на Сали Потър „Урок по танго” главният герой, изпълняван от световноизвестния танцьор Пабло Верон, признава: „Не аз избрах тангото. Тангото избра мен.” При учителката по английски Ева, която пристъпва на едва втория си урок, тангото също пристигнало изненадващо, но в ключов момент.

„Получих този курс по танго като подарък за рождения си ден. Мисля, че това, което много ми харесва, е общуването между мъж и жена в танца. Такова общуване хем близко, хем по правила. По-специфично е, отколкото при другите танци. И това много ме привлече.”

Въпреки краткото време Ева вече забелязва промени, които танцът е внесъл в живота й.

„Танго минава като различния живот. Енергията и нагласата ни е друга. Не да вършим и да успяваме, а просто да се наслаждаваме. Аз през другото време трябва все да отмятам някакви задачи. А тук за първи път не ми се налага да се справям и да отмятам неща. Тук просто се наслаждавам. Изведнъж има паралел между време, в което да ми почива душата и тялото, и време, в което ако си мисля малко повече за танго, ми минава по-спокойно.”

Петя е звукорежисьор в Българското национално радио и след сериозна операция избира тангото, за да се възстанови физически и психически.

„След напрегнат работен ден, когато дойда да танцувам, просто забравям за това, което е било. И другото – имам с кого да си споделя. В днешния живот е изключително важно, тъй като ние сме свикнали напоследък за всяко нещо да натискаме копче, а копчето не може да общува с вас така, както човекът отсреща.”

Снимки: Мария Петрова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пожарите изпепелиха местообитания на световно застрашени птици

Горските пожари през последните седмици застрашават не само хората и населените места, но и ценни природни местообитания – дом на огромно разнообразие от видове, част от които световно застрашени. За това предупреждават от Българското дружество за..

публикувано на 10.08.24 в 13:24
Райна Манджукова на джаз фестивала в Банско

Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България

“ Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България, за да могат българите тук да виждат, че чужбина не е присъда, нито е някакъв окончателен избор .” Това заяви за БТА изп. директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина..

публикувано на 10.08.24 в 11:45
Васил Терзиев

София ще има десет нови метростанции през 2027 г.

Новите десет станции на столичното метро ще бъдат завършени през 2027 г., съобщи кметът на София Васил Терзиев, който инспектира участъка от разширението на третия лъч. По думите му, 46% от пътуващите всеки ден хора ще се възползват от подземния..

публикувано на 10.08.24 в 09:02